Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis DELFI patvirtino, kad teisininkų paslaugos Lietuvai pirmiausiai reikalingos arbitražiniam ginčui su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“. Esą sprendimas samdyti teisės ekspertus patvirtintas ir Vyriausybės nutarimu. Apie ketinimus kreiptis į Švedijos arbitražo teismą „Gazprom“ prabilo balandžio pradžioje.

Iškėlė aukštus reikalavimus

Arbitražo specialistams ministerija kelia itin aukštus reikalavimus. Paskelbto viešojo pirkimo sąlygose nustatyta, kad konkurse dalyvauti norinčios advokatų kontoros privalo ne tik turėti patyrusių teisininkų komandą, bet ir šimtais milijonų litų matuojamą įdirbį arbitražo bylose.

Ministerija reikalauja, kad konkurso dalyviai turėtų bent penkis advokatus, turinčius daug patirties arbitražo bylose. Bent vienas iš jų turi būti dirbęs arbitražo bylose dėl Energetikos chartijos sutarties.

Bet to negana – iš teisininkų taip pat reikalaujama, kad jie būtų dirbę su itin didelės vertės arbitražo ginčais. Ministerija nustatė, kad konkurse dalyvauti gali tik tokios advokatų kontoros, kurios per pastaruosius trejus metus teikė paslaugas mažiausiai trijose investicinio arbitražo bylose, kurių kiekvienos ginčo suma buvo ne mažesnė kaip 150 mln. litų. Taip pat reikalaujama, kad per tą patį trejų metų laikotarpį teisininkai būtų dirbę bent penkiose arbitražo bylose pagal Stokholmo prekybos rūmų Arbitražo instituto taisykles.

Lietuvos advokatai neturi šansų?

Advokatų kontoros „Ecovis“ partneris Kęstutis Kvainauskas DELFI teigė, kad jeigu Lietuvoje ir yra advokatų kontorų, galinčių atitikti Energetikos ministerijos reikalavimus, jos veikiausiai nepajėgios sudaryti konkurencijos užsienio teisininkams. Anot advokato, Lietuvoje yra teisės specialistų, pajėgių atstovauti šaliai ginče su „Gazprom“, tačiau ministerija jiems kartelę iškėlė per aukštai.

„Gal kokia viena ir yra, - spėjo K. Kvainauskas, paklaustas, ar bent viena šalies advokatų kontora pajėgi atitikti konkurso reikalavimus. – Reikalavimai tikrai griežti. Bet nežinau, ar čia reikia mąstyti Lietuvos mastais. Nežinau, į ką jie orientuojasi – į Lietuvos advokatų kontoras ar apskritai į advokatų kontoras, kurios gali atstovauti ir turi patirtį arbitražiniuose ginčuose. Man susidaro įspūdis, kad čia daugiau orientuojamasi ne į Lietuvos advokatų kontoras. Konkurencijos iš Lietuvos, „uždėjus“ tokias sąlygas, didelės nesulauksi. Geriausiu atveju – vieno kito pasiūlymo. Bet ne realios konkurencijos.“

Anot pašnekovo, „Ecovis“ konkurso sąlygų skųsti neketina, tačiau jeigu jas apskųs kuri nors kita teisininkų kompanija, „bus visai įdomu“.

K. Kvainausko teigimu, sunku vertinti, ar ministerijos planuojamos išlaidos – iki 4 mln. eurų – yra adekvačios. „Bylai nuo nulio iki 4 milijonų... Nulis – mažai, 4 milijonai – gal šiek tiek per daug, - nusijuokė advokatas. – Byla bylai nelygu. Būna bylos, kurios yra ganėtinai paprastos ir reikalauja mažai darbo. Šita byla (ginčas su „Gazprom“ – DELFI) neatrodo paprasta. Todėl įkainiai neturėtų būti minimalūs.“

DELFI žiniomis, kelios stambios Lietuvos advokatų kontoros vis dėlto mėgins varžytis dėl galimybės atstovauti valstybę ginče su „Gazprom“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)