Apie tai K. Budrys kalbėjo ketvirtadienį surengtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatyme.

„Šalia esančioje atominėje elektrinėje artimiausiu metu bus paleidžiamas antrasis blokas. Mes turėtume vėl grįžti prie jau padarytų ir kai kurių nepadarytų darbų dėl branduolinės saugos, viso mūsų reagavimo Lietuvoje“, – sakė jis.

Anksčiau skelbta, kad antrasis 50 kilometrų nuo Vilniaus veikiančios Astravo AE blokas turėtų būti įjungtas balandį.

K. Budrys taip pat atkreipė dėmesį į technologijų saugumą.

„Technologinis saugumas – Lietuvoje pagaminamų startuolių ir kitų jau seniau veikiančių aukštųjų technologijų įmonių produkcija, kuri yra užsienio valstybių taikinys. Pavyzdžiui, ataskaitoje yra nurodytas Kinijos įmonių taikinys.

Mes neturime dar tos praktikos ir supratimo, kad tai yra valstybės saugotinas objektas. Neapsaugome, kad kitų įsigytų, bet turime saugoti kaip nacionalinį turtą, kaip mes didžiuojamės pačiu faktu, kad turime tiek kūrybiškų ir verslių įmonių“, – sakė jis.

Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento parengtame vertinime rašoma, kad Baltarusija ir „Rosatom“ nuslėpė 2022 m. pirmame ir antrame Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės (BelAE) blokuose įvykusius incidentus ir reaktorių sistemų defektus.

Ataskaitoje taip pat įvardintas pavyzdys, kai socialiniuose tinkluose išplatinęs informaciją apie naujai vystomą vaizdo atpažinimo technologiją, lietuviškas startuolis „H-M Visionary“ sulaukė pasiūlymo iš įmonės pavadinimu „Unolexar“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją