Susitikimo metu bus pristatytos biokuro kainos sudedamosios dalys, taip pat apžvelgtos sektoriaus tendencijos, susijusios ne tik su biokuro žaliavos įsigijimu, atsargų kaupimu, bet ir platesniu šiandieniniu energetikos sektoriaus kontekstu. Biokuro rinkos atstovai pateiks siūlymų, kurie gali lemti stabilų ir darnų biokuro sektoriaus vystymąsi bei tinkamą biokuro ir šilumos kainos santykį.

Apie biokuro rinkoje šiuo metu esančias aktualijas kalbės LITBIOMA prezidentas Virginijus Ramanauskas, valdybos nariai Kazimieras Kaminskas, Remigijus Lapinskas, LAIEK prezidentas Martynas Nagevičius.

ELTA primena, kad liepą Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija išplatino pranešimą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl grėsmingai pradėjusios didėti biokuro kainos. Pranešime sakoma, kad biokuro kainų augimo tempai kelia nerimą visiems Lietuvos šilumos tiekėjams.

Asociacija pažymėjo, kad centralizuotas aprūpinimas šiluma lemia ne tik daugumos gyventojų komunalines išlaidas, bet ir biudžetinių įstaigų išlaikymo kaštus, socialinės paramos apimtis. Įvertinant, kad Lietuvos centralizuotas šilumos tiekimo (CŠT) sektorius šilumos gamybai naudoja beveik 70 proc. biologinio kuro, o pradėjus veikti naujai Vilniaus kogeneracinei elektrinei, kitoms dabar statomoms katilinėms bei atsižvelgus į ambicingus Nacionalinės energetikos strategijos tikslus, kad šis poreikis dar išaugs, biokuro įsigijimo sąlygos tampa aktualiu faktoriumi, lemiančiu galutines šilumos kainas vartotojams.

Šilumos tiekėjai atkreipė dėmesį ir į tai, kad šių metų vasarą sumažėjo biokuro pasiūla. Biokuro tiekėjai pastaruoju metu biržoje BALTPOOL nepasiūlo viso šilumos tiekimo įmonėms reikiamo biokuro kiekio.

Lietuvos nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos (LNŠGA) duomenimis, biokuro kaina pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su pernai pirmuoju pusmečiu, vidutiniškai augo 22 proc.

Kaip skelbė bendrovė „Kauno energija“, pernai liepą ši įmonė populiariausios SM2 rūšies skiedras energijos išteklių biržoje BALTPOOL pirko po 123-133 Eur/tne. Šiemet liepą šios rūšies skiedros kainuoja jau nuo 155 iki 195 Eur/tne.

LNŠGA prognozavo, kad 2018-2019 m. šildymo sezono metu, nepasikeitus situacijai, šilumos kainos gyventojams išaugs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)