„Šis įstatymas įpareigoja dalyvius pasitikrinti 100 proc. – visa apimtimi įsigyjamo kuro – ar biržoje jis jo įsigyti negali pigiau. Jeigu biržoje tuo metu nebus galimybių įsigyti kuro pigiau, jis kaip ir anksčiau galės sudaryti dvišales sutartis“, - laidoje „Patogumo kaina“ trečiadienį sakė L. Žalaitė.

Ji patikino, kad birža nustatys kainą biržoje, tuo tarpu dvišalėms sutartims galioja lygiai tokia pati tvarka, kokia galiojo iki šiol.

L. Žalaitė nepaneigė fakto, kad stambūs dalyviai daro įtaką rinkos kainai ir biržoje:

„Natūralu, kad ir biržoje, jei jie aktyviai dalyvaus, jie tą įtaką darys. Tačiau svarbu suprasti ir įvertinti, ar rinkoje yra sudarytos sąlygos formuotis konkurentams šiems stambiausiems dalyviams“, - sakė ji.

Pasak L. Žalaitės, ilgą laiką nesikeičianti Kainų komisijos statistika rodo, kad už biržos ribų tokių sąlygų kol kas nebuvo.

„Tuo tarpu biržoje biržos dalyviams sudaromos sąlygos lengviau gauti užsakymus ir tokiu būdu greičiau augti ir formuotis konkurencijai. Tai jau įrodo ir mūsų biržos statistika, nes biržoje rinkos dalyvių pasiskirstymas yra daug tolygesnis“, - kalbėjo ji.

Visą laidos „Patogumo kaina“ įrašą klausykite čia.