Klaipėdoje ketvirtadienį prasideda regioninis Baltijos šalių ir Suomijos reguliuotojų susitikimas, kuriame bus diskutuojama, kaip turėtų atrodyti infrastruktūros kainodara bendroje dujų rinkoje.

„Susitikime turėtų būti sutarta dėl modelio įgyvendinimo regioniniu lygiu trumpuoju, tai yra 2018 – 2020 metų, ir ilguoju, tai yra nuo 2020 metų, laikotarpiais principų“, - pranešė Kainų komisija.

Baltijos šalys siekia nuo 2020 metų sukurti bendrą dujų rinką, kurioje pasieniuose neliktų dujų įleidimo-išleidimo taškų, kurie prekiaujant tarp šalių padidina dujų kainą dėl papildomų mokesčių. Tačiau tam reikia susitarti dėl infrastruktūros išlaikymo kaštų.

Vienas pirmųjų žingsnių bendros dujų rinkos link buvo nuo liepos visose Baltijos šalyse pradėjusi veikti dujų birža „Get Baltic“. Be to, įdiegtas netiesioginio perdavimo pajėgumų paskirstymo modelis. Tai reiškia, kad rinkos dalyviams norint užsisakyti trumpalaikius pajėgumus, nebereikės kreiptis į visų šalių operatorius - tai nuo liepos galima padaryti per „Get Baltic“.

Kainų komisija birželį skelbė, kad energetikos rinkos reguliuotojai sutarė, jog nuo kitų metų bus taikomos pereinamosios rinkos priemonės, kurios turėtų mažinti prekybos barjerus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)