"Lietuva apsisprendė, kad Visagino jėgainę statys aljansas "General Electric - Hitachi". Šios kompanijos montavo Fukušimos tipo reaktorius. Dabar, po avarijos ten, šis aljansas ryšis bet kokioms išlaidoms, kad pagerintų savo įvaizdį", - pareiškė ketvirtadienį žurnalistams Baltarusijos energetikos ministerijos branduolinės energetikos departamento vadovas Nikolajus Gruša.

Pareigūnas pabrėžė, kad TATENA pritarė visiems Minsko veiksmams, susijusiems su Baltarusijos AE statyba. Jo manymu, Lietuvos reiškiami būgštavimai dėl planų statyti jėgainę Astravo rajone yra politizuoti.

"Tai gryniausia politika. Į visus techninius klausimus Lietuvai atsakyta, bet jos atstovai tebeteigia, kad esą Visagino AE nedarys poveikio Baltarusijai, o Baltarusijos AE Lietuvai - darys", - sakė jis.

Lietuvos pusė teigia, kad Baltarusija pažeidžia JT Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencija (Espo). Pasak Lietuvos pareigūnų, nėra gauti atsakymai į esminius klausimus apie seisminius aikštelės tyrimus, neatsakyta į klausimus apie aikštelės parinkimo kriterijus, planuojamos atominės elektrinės aušinimą, poveikį Neries upei, gyventojams, aplinkinėms teritorijoms, galimus veiksmus įvykus didelio masto avarijai ir kt. Lietuvos visuomenė nėra tinkamai supažindinta su projektu, nėra surengtos ir dvišalės konsultacijos.

Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos pareigūnai taip pat mano, kad Lietuvos pretenzijos dėl būsimos Baltarusijos AE statybos vietos yra politiškai motyvuotos.

Pasak jų, "pati Lietuva ketina statyti Visagino AE tik už 2,3 kilometro nuo Baltarusijos sienos ir mano, kad tai normalu". "Akivaizdu, kad Lietuva laikosi dvejopų standartų", - pažymėjo ministerijos Valstybinės ekologinės ekspertizės valdybos viršininkas Aleksandras Andrejevas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją