„Buvo kalbama, kad 2014 metais pigs dujos, nes jas vartotojams bus galima tiekti iš SGD terminalo, tačiau ankstesnioji Vyriausybė nepasirūpino reikalingais tinklais, be to padarė daug skandalingai klaidingų sprendimų“, – tikino B. Vėsaitė.

Anot parlamentarės, energetikos ministras, liudydamas Seimo laikinojoje tyrimų komisijoje, pripažino, kad planuotu laiku, 2014 metais, pigesnės dujos didžiųjų miestų vartotojų gali nepasiekti, nes tam reikalingų tinklų iki 2016 metų nebus.

„Dabartinis tinklas yra per mažos galios, o iki 2016 metų jis neatsiras, tad drįsčiau abejoti, ar 2014 metais, kaip planuota, mažės dujų kainos. Praeita Vyriausybė neapgalvojo visos infrastruktūros. Tikėtina, kad tos dujos nepasieks Vilniaus, Kauno gyventojų, taip pat ir trečdalį visų šalyje suvartojamų dujų sunaudojančios „Achemos“, – tvirtino B. Vėsaitė.

Birutė Vėsaitė
Parlamentarės teigimu, Seimo laikinojoje tyrimų komisijoje nagrinėjant SGD terminalo statybos efektyvumą paaiškėjo ne vienas skandalingas sprendimas. Už laivo nuomą esą bus sumokama dvigubai daugiau, nei buvo galima; finansinės krizės laikotarpiu konsultantams esą iššvaistyta daugiau nei 50 mln. litų.

Tuo metu buvęs konservatorių–krikdemų ūkio ministras Dainius Kreivys tvirtina, kad auditas nustatė, jog laivas terminalui buvo nupirktas optimalia kaina, o į projektą buvo įtraukas ir reikalingas tinklų stiprinimas.

„Kalbos, kad taip nėra – paprasčiausias politikavimas. SGD projektas buvo suskaičiuotas taip, kad terminalas veiktų tinkamai, – pastebi D. Kreivys. – Vilniaus, Kauno vartotojus dujos tikrai pasieks, „Achemos“ gal ir nepasieks, bet juk įmonė pati sakė, kad SGD terminalo dujų jai nereikia“, – teigia D. Kreivys.

Anot B. Vėsaitės, auditą atlikusios firmos pareiškė, kad joms nebuvo leista susipažinti su konfidencialia laikoma informacija. Tačiau su ta konfidencialia informacija galėjo susipažinti komisija, o paaiškėję skaičiai ir sprendimai, politikės teigimu, nustebino.

„Be kreipimosi į prokuratūrą turbūt nieko neišsiaiškinsime. SGD terminalo veikimo pradžioje mažesnės dujų kainos yra mažai tikėtinos“, – pabrėžia B. Vėsaitė.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina, kad SGD terminalas Lietuvai padės derybose su Rusija, todėl jis yra labai svarbus, net jei jis savaime ir negalės užtikrinti mažesnių dujų kainų.