„Šis ministro įsakymas panaikino bet kokią galimybę dar šį sezoną sumažinti šildymo kainas ir užkirto kelią tai padaryti ateityje. Tai neskaidrus, protekcionistinis, jokia logika nepagrįstas įsakymas. Todėl, jeigu Energetikos ministerija neatšauks savo sprendimo, kuriuo sumažino elektros supirkimo kvotas termofikacinėms elektrinėms, dėl ko didės šilumos kaina gyventojams, Vilniaus miesto savivaldybė miesto gyventojų interesus žada ginti teisme“, - sakė A.Zuokas.

Kaip teigia Vilniaus savivaldybė, remiantis ekspertų apskaičiavimais, dėl A.Sekmoko pasirašyto įsakymo šiluma Vilniuje gali brangti maždaug 0,5 ct už 1 kWh arba 15 litų per mėnesį už vidutinio, maždaug 50 kv. m buto šildymą. Brangs šiluma ir kituose miestuose – Panevėžyje ir Alytuje.

Remiantis ministro įsakymu, 2012 metais nustatytas bendrasis remtinas elektros energijos kiekis visoms termofikacinėms elektrinėms yra beveik 12 proc. mažesnis nei 2011 metais.

Primename, kad Panevėžio miesto savivaldybės vadovai raštu kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir ministrą pirmininką Andrių Kubilių, prašydami atšaukti energetikos ministro Arvydo Sekmoko įsakymą.

„Panevėžio termofikacinė elektrinė yra moderniausių technologijų, efektyviai dirbanti elektrinė, kuri sunaudoja mažiausiai importuojamo kuro energijos vienetui pagaminti. Iš elektros pelno dalies buvo dengiami šilumos energijos kaštai miesto žmonėms. Įsigaliojus energetikos ministro įsakymui, nuo 2012 m. sausio 1 d. panevėžiečiams automatiškai pabrangtų šildymas. Mums visiškai nesuprantamas rusiškų dujų vartojimą skatinantis ir atsinaujinančių energijos šaltinių plėtrą žlugdantis ministro žingsnis“, - sako mero pavaduotojas Gintaras Šileikis.

DELFI primena, kad dar šių metų viduryje vartotojai buvo perspėjami, kad laukia rekordinių kainų šildymo sezonas. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija skaičiavo, kad rugsėjį dujos kainavo 37 proc. daugiau nei prieš metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją