Balsavime Energijos išteklių rinkos įstatymo projektui pritarė 85 Seimo nariai, prieš – 0, susilaikė – 10.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigė, kad biokurui įsitvirtinant Lietuvoje energetikos rinkoje, šio tipo kuro biržos sukūrimas naudingas mažiesiems rinkos žaidėjams – ūkininkams, miško atliekų surinkėjams ir pan. „Tačiau tie, kurie taiko monopolines kainas, eina dviem žingsniais pirmyn nuo įstatymo priėmimo, nes, kiek žinau, biokuro prekeiviai jau yra sukalbėję su mažaisiais pirkėjais sudaryti ilgalaikes sutartis dėl šiaudų, miško atliekų ir biomasės. Manau, esame su šiuo įstatymu atsilikę, bet stumsimės į priekį“, - kalbėjo parlamentarė.

Julius Veselka, ragindamas balsuoti prieš projektą, teigė, kad jam šis įstatymas primena žaidimą – kai vaikui nuperkamas žaislas ir šis džiaugiasi. „Jau pusę metų veikia dujų birža. Ar kas nors domėjosi, kiek per ją buvo parduota dujų? Nei vieno kub. m., bet birža tai veiki ir atlyginimą kažkas gauna“, - teigė Seimo narys. Parlamentaro taip pat neįtikino kalbos, kad bendroje biržoje mažieji rinkos pardavėjai galės daugiau uždirbti.

Kęstutis Masiulis pasisakė už įstatymo projektą: „Įstatymas tikrai reikalingas. Prisiminkime, kiek buvo skeptiškų minčių Lietuvoje kuriantis elektros rinkai, o dabar galima pasakyti, kad jei ne elektros rinka ir liberalizuoti elektros pardavimai, tai elektros kaina būtų didesnė“. Parlamentaras įsitikinęs, kad sukūrus biokuro biržą šio tipo energijos išteklių kaina taptų mažesnė.

Socialdemokratas Juozas Olekas taip pat ragino parlamentarus balsuoti už įstatymo projektą. „Man atrodo, kad mes jau kuris laikas vėluojame su šituo įstatymu įdiegimu ir jo panaudojimu Lietuvoje. Biokuro patekimas į rinką ar šilumos ūkį garantuotų ir naujas darbo vietas bei sudarytų sąlygas mažiems ūkininkams ruošti biokurą ir jį realizuoti“, - kalbėjo Seimo narys.

Energijos išteklių rinkos valstybinį valdymą ir reguliavimą pagal kompetenciją vykdys Vyriausybė, Energetikos ministerija ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Įstatyme įtvirtinta, kad centralizuotą prekybą biokuro produktais ir naftos produktų atsargomis, prekybą gamtinėmis dujomis ir pagalbiniais instrumentais energijos išteklių biržoje organizuos energijos išteklių biržos operatorius.

Numatyta, kad energijos išteklių biržos operatoriaus kolegialių organų nariai, vadovas, vadovo pavaduotojai ir struktūrinių padalinių vadovai turės būti nepriekaištingos reputacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)