„Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis patvirtino, kad elektros sistemos operatorė iš tikrųjų įsigijo Kinijoje gamintą įrangą. Visgi, anot jo, siekiant sinchronizacijos, kitos išeities nebuvo.

„Malonumo didelio nėra, bet išeičių kitų irgi nėra. Jei Vakarų rangovas prašo, nes kitaip nepastatys objekto, tai nėra kur dėtis“, – pirmadienį LRT teigė R. Masiulis.

„To reikėjo norint, kad į priekį judėtų sinchronizacija“, – paminėjo jis.

Tuo pat metu „Litgrid“ vadovas R. Masiulis neslepia, kad tokios įrangos galima rasti ir kitur, bet tai būtų užtrukę ilgiau ir atsiėję brangiau.

„Vienu ypu atsisakius visų Kinijoje pagamintų laidų ir kitų dalykų sulėtėtų mūsų sinchronizacija, pabrangtų. Procesas aišku juda, kuo toliau, tuo mažiau iš Kinijos yra perkama, bet tam reikia laiko“, – sakė jis.

Visgi, „Litgrid“ vadovas gynėsi, kadangi pasak jo, ši įranga nebuvo kiniška, bet Europos gamintojo „Siemens“ gaminama gamyklose, kurios esančios tik Kinijoje.

„Taip, ši įranga yra nupirkta. Bet kas yra svarbu – ji buvo įtraukta mūsų rangovų iš Vokietijos – „Siemens“, – sakė jis.

„Gaminami „Siemens“ gamykloje Kinijoje. Tai čia ne Kinijos, o Europos gamintojas, bet gamina Kinijoje ir būtent tik ten”, – tikino jis.

Ši kiniška įranga skirta prijungti arba atsijungti nuo perdavimo tinklo. Jai įsigyti nereikėjo atskiro leidimo – „Litgrid“ įtraukė kinišką produkciją į tinkamos įrangos sąrašą, kam atskirų leidimų nereikia.

Nors tokie veiksmai sulaukė parlamentarų ir ekspertų kritikos, Energetikos ministerija teigia suprantanti situaciją, tačiau šiuo atveju reikia suprasti, kad energetikos sistemos įrenginių gamybos ir tiekimo grandinės yra smarkiai diversifikuotos, tad ne visada galima sukontroliuoti, kokioje valstybėje įranga buvo pagaminta.

„Didelius elektros energetikos sistemos įrenginius gamina vos kelios bendrovės pasaulyje, kurios yra diversifikavusios tiekimo grandines ir šių didelių korporacijų sprendimų negalime įtakoti. Tai nėra gerai, tačiau tokia yra realybė. Esant tokiai padėčiai, privalome užtikrinti, jog prekės kilmė negalėtų paveikti kritinių sistemų“, – LRT radijui teigė ministerija.

L. Kasčiūnas: tokios sutartys daro mus nenuoseklius, ypač per vertybinį aspektą

Šie „Litgrid“ veiksmai sulaukė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno kritikos. Parlamentaras mano, kad tai yra nuoseklumo stokojantis žingsnis, kuris pasiteisintų tik tuo atveju, jei tokios įrangos nebūtų įmanoma įsigyti kitur.

„Reikia vengti tokių sutarčių, ypač per vertybinį aspektą. Bet koks kiniškos įrangos pirkimas nedaro mūsų nuoseklių“, – LRT radijui sakė L. Kasčiūnas.

„Tai būtų vienintelis atvejis, kai dar galėčiau suprasti. Jei kiniška produkcija, kai kitokios nebūtų, tarnautų mūsų strateginiam projektui“, – dėstė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją