Bendrovės "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) akcijų kaina šovė aukštyn, baigiant prekybą padidėdama 32,89 proc. iki 202 jenų (6,3 lito). Kitos energetikos bendrovės taip pat buvo nusiteikusios optimistiškai: "Chubu Electric Power" akcijos pabrango 9,59 proc. iki 1 188 jenų (37,1 lito), o "Kansai Electric" - 17,64 proc. iki 920 jenų (28,7 lito).

Tokijo vertybinių popierių biržoje kainos šovė aukštyn po to, kai rinkėjai sekmadienį nusigręžė nuo premjero Yoshihiko Nodos (Jošihiko Nodos) ir jo vadovaujamos Japonijos demokratų partijos (DPJ), suteikdami triuškinamą pergalę verslą palaikančiai Liberalų demokratų partijai.

Japonijoje branduolinės energetikos priešininkų pozicijos buvo labai sutvirtėjo po pernai įvykusios Fukušimos krizės, o apklausos rodo, jog dauguma rinkėjų pasisako už laipsnišką atominių reaktorių išjungimą.

Tačiau ši pozicija nenulėmė didesnio palaikymo DPJ, kuri žadėjo siekti, kad šalis visiškai atsisakytų branduolinės energetikos. Kelios kitos smulkios partijos, pasisakančios prieš atomines jėgaines, didesnės įtakos per rinkimus taip pat neįgijo.

Būsimasis premjeras - karingo būdo LDP lyderis Shinzo Abe (Šindžas Abė) - tvirtino, kad planai visiškai atsisakyti branduolinės energetikos yra sunkiai įgyvendinami tikrovėje ir "neatsakingi", taip pat užsiminė, kad atominės elektrinės veiks ir ateityje.

LDP nurodė per trejus metus nuspręsianti dėl reaktorių pakartotinio paleidimo, o per dešimtmetį - dėl Japonijai "tinkamiausios energetikos sudėties".

Įtakinga verslo lobistų organizacija "Keidanren" pirmadienį paskelbtame pranešime nurodė "sveikinanti triuškinamą LDP pergalę".

Japonijos privatusis sektorius skundėsi, kad šalyje jau dabar elektra pernelyg brangi, o tolesnių atominių jėgainių uždarymas sukeltų naujų iššūkių šalies ekonomikai, kuri kenčia dėl stipraus jenos kurso ir sumažėjusios paklausos užsienyje.

48 iš 50 Japonijos atominių reaktorių tebėra išjungti po pernai įvykusios branduolinės krizės, kuri buvo didžiausia per beveik tris pastaruosius dešimtmečius.

Siekiant patenkinti energijos poreikį, Japonija perėjo prie brangesnio iškastinio kuro. Anksčiau atominės jėgainės patenkindavo apie trečdalį energijos poreikio šalyje.

"Manome, kad LDP pergalė sumažins ilgalaikę grėsmę, jog netgi palyginti naujos branduolinės jėgainės bus prievarta uždaromis", - investicijų bendrovė "Nomura Securities" rašo savo pranešime klientams.

Sh.Abe administracija veikiausiai neskubės iš naujo paleisti reaktorių, kol Branduolinio reguliavimo valdybos pareigūnai nuspręs, kurias elektrines saugu paleisti iš naujo, prognozuoja ""Nomura Securities".

"Japonijos energetikos bendrovės tebelaikys LNG (suskystintas gamtines dujas) alternatyva atominei energetikai, net jeigu LDP grįš į vyriausybę, - sakoma pranešime. - Tačiau atitolimas nuo atominės energetikos tikriausiai bus lėtesnis negu vadovaujant DPJ, o tai reiškia lėtesnį perėjimą prie LNG."

Sh.Abe oponentai sako, kad nepakankamas LDP dėmesys reguliavimui buvo vienas iš svarbiausių veiksnių, lėmusių per menką atominės energetikos priežiūrą, taip pat padidinusių Fukušimos avarijos mastą.

Šios jėgainės reaktorių šerdys išsilydė sugedus aušinimo sistemoms, kai jas užliejo žemės drebėjimo sukeltas milžiniškas cunamis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)