Atidarymo ceremonijoje dalyvaus Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, Lazdijų merė Ausma Miškinienė, Energetikos ministerijos ir kitų institucijų atstovai.

Startuolio „SolarBank“ sukurta naujos kartos internetinė platforma sudaro technines sąlygas tokią didelių apimčių, pramoninio lygio pažangią saulės elektrinę pardavinėti dalimis privatiems vartotojams. 2019 m. Lietuvai pirmai pasaulyje priėmus pažangų nutolusio saulės elektros gamintojo įstatymą, buvo atvertos durys tokių platformų įveiklinimui rinkoje. Sudarytos sąlygos visiems elektros vartotojams tapti ir jos gamintojais. Bet kuris Lietuvos gyventojas gali įsigyti dalį nutolusios saulės elektrinės ir toje savo nutolusios elektrinės dalyje pagamintą elektrą naudoti savo reikmėms - bute, kotedže, privačiame name ar pan.

Internetinė platforma Solarbank.lt skiriasi nuo jau egzistuojančių rinkoje tuo, kad parduoda gyventojams išimtinai vieno technologijos tiekėjo – bendrovės „SoliTek“ – ištobulintą saulės elektrinę „Bifacial Track +40“, kurioje saulės moduliai ne įprastai įrengiami ant žemės, o naudojama visiškai nauja, modulius priklausomai nuo saulės padėties pasukanti išmanioji ir kompiuterizuota „trekerių“ technologija. Negana to, „Bifacial Track +40“ elektrinėje naudojami pažangiausi SoliTek SOLID Bifacial dvigubo stiklo moduliai, kurie saulės šviesą sugeria iš abiejų pusių, taip pasiekdami 40 proc. didesnę elektros generaciją nei bet kurioje standartinėje saulės elektrinėje.

Pirmoji Lietuvoje analogų neturinti saulės elektrinė užima 22 ha plotą ir joje sumontuota 10 468 moduliai. Šios nutolusios saulės elektrinės galingumas (3,35 MW) yra standartinės elektrinės atitikmuo 4,6 MW. Šis projektas finansuojamas Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA) lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)