"Šiandien buvo pasitarime pateikta ir koncesijos sutartis, ir finansų ministrė pristatė preliminarią išvadą. Visa tai buvo pristatyta, kad tai galėtų įvertinti ir kitos ministerijos, kiti ministrai. Turime tikslą kitą savaitę visą šį paketą priimti Vyriausybės sprendimais. Finansų ministerijos išvados yra pozityvios, esminių dalykų, kaip aš girdėjau iš finansų ministrės, nėra", - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė energetikos ministras.

Savo ruožtu finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigė, kad šiuo metu vienareikšmiškai galima pasisakyti dėl pirmojo naujos AE projekto etapo, kuris susijęs su parengiamaisiais darbais.

"Yra du skirtingi etapai. Rizikas reikia vertinti abiejų etapų atskirai. Pirmiausia yra pirmas parengiamasis etapas - iki statybų. Galiu pasakyti, kad taip - etape iki statybų Lietuvos prisiimami įsipareigojimai ir rizikos yra tikrai subalansuotos. Jeigu mes kalbėsime apie statybos etapą, tai pirmiausia tam turi būti priimtas teigiamas sprendimas investuoti. Be abejo, tada priimant tą sprendimą, reikės visas aplinkybes, visas prielaidas, visas sąlygas, kurios dabar yra tik preliminariai vertinamos arba numanomos, reikės įvertinti iš naujo", - sakė finansų ministrė.

Kartu ji pridūrė, kad atsižvelgiant į šiuo metu turimus duomenis, projektas yra "įgyvendintinas ir rizikos yra subalansuotos".

Uždarame Vyriausybės pasitarime trečiadienį svarstytas naujos AE verslo planas, Koncesijos sutarties su Japonijos korporacija "Hitachi" projektas, Atominės elektrinės įstatymo nauja redakcija ir su juo susijusių kitų įstatymų pataisos, kurios vėliau bus teikiamos Seimui.

Iš maždaug 17 mlrd. litų bendros investicijų į naują AE sumos Lietuvai tektų beveik 6 mlrd. litų, iš jų apie 3-4 mlrd. litų skolintųsi Visagino atominė elektrinė, kuri valdytų apie 34 proc. būsimos valdymo įmonės akcijų.

Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) - 50-70 proc. šios sumos, arba 9-12 mlrd. litų ketinama skolintis, o likusias lėšas investuotų būsimos bendros įmonės akcininkai - "Hitachi", Visagino atominė elektrinė, "Latvenergo", "Eesti energia", galbūt ir kiti Europos Sąjungos šalių investuotojai.

Kovo pabaigoje Vyriausybė ir "Hitachi" parafavo koncesijos sutarties projektą, o sutartį planuojama pasirašyti iki birželio 28 dienos. Pasirašius koncesijos sutartį, toliau būtų atliekami projektavimo darbai, kurie truktų apie 30 mėnesių ir kainuotų apie 283 mln. eurų (apie 980 mln. litų).

Vėliau būtų skelbiamas naujos AE statybos rangovo konkursas ir tik pasirašius sutartį su juo bei projekto šalims sutarus dėl finansinių įsipareigojimų, būtų pasirašomas galutinis investuotojų įsipareigojimas (angl. Final Investment Decision, FID) - numatoma, kad jis būtų pasirašytas ne vėliau kaip 2015 metų kovo 31 dieną.

Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų, kitų akcininkų dalis kol kas yra derybų objektas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)