„Šiandien per pasitarimą Vyriausybei buvo pristatyta koncesijos sutartis dėl Visagino atominės elektrinės (VAE). Planuojama derybas baigti šią savaitę ir suderinus bei parafavus koncesijos sutartį bus teikiama Vyriausybės išvadai ir po to teikiama Seimo pritarimui, po ko koncesijos sutartis būtų pasirašoma“, - sakė ministras.

Pasak jo, pasirašius koncesijos sutartį, prasidės du riboti laikotarpiai, per kuriuos bus toliau tęsiami VAE projektavimo darbai.

Pirmojo 12 mėnesių laikotarpio finansavimas sieks 83 mln. JAV dol., antrojo, 18 mėnesių trukmės, - 200 mln. dol., po to tikimasi gauti galutinį sprendimą investuoti.

„Esant galutiniam sprendimui investuoti, būtų daromas investavimas, - sako jis. - Ir tai būtų ne vėliau kaip 2015 m. kovo 31 d. Po to vyktų VAE statyba ir jos eksploatacijos pradžia būtų tarp 2020 – 2022 m.”

Lankstesnė eksploatavimo data paliekama, jei kiltų daugiau klausimų dėl kainų. Anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m.

„Be abejo, mes turime palikti galimybę, kad nebūtų kietai nustatyti įsipareigojimai', - sako jis.

Be to, ministras pareiškė, kad yra „paliekamos atviros galimybės prisijungti daugiau investuotojų be regioninių partnerių“.

Pasak ministro, VAE statybai palankiomis sąlygomis numatoma skolintis iš Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banko JBIC ir Japonijos užsienio kreditų draudimo agentūros „Nexi“, JAV eksporto – importo banko „Ex-im“, Europos atominės energijos plėtotojų bendrijos „Euroatom” ir Europos investicijų banko. Be to, dalį lėšų būtų dengiama ir Lietuvos lėšomis.

Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)