„Susitikimas su „Rosatom“ atstovais nėra menkiausias susitikimas, aš suprasčiau, jeigu tai būtų skautų būrelis, tai taip, bet šiuo atveju... Aš pradėčiau nuo to, kad mes, rinkėjai, net nežinom, ar mes statysime atominę elektrinę, ką jau šiaip norėtume žinoti. Antras dalykas, jeigu yra kažkokių interesų, kažkas domisi Visaginu ar Kruoniu, tai yra mūsų energetinės nepriklausomybės reikalai. Galų gale statomos jungtys ir pan. Manau, kad tokie susitikimai yra svarbūs, jie atspindi, kur Lietuva gali eiti ir ką gali daryti“, – sakė E. Samoškaitė.

Ji įsitikinusi, kad tokie susitikimai slepiami didžiųjų bendrovių užsakymu. „Įmonės apskritai yra pratusios veikti taip, kad konkurentai neužuostų, tai bet kokiu atveju, jeigu jie kažkuo domisi, jeigu jie nori prie kažkokio projekto prisijungti, jie nenori, kad jiems trukdytų oponentai. Tie oponentai gali būti bet kas: jie gali būti politiniai, gali būti privatūs ir pan.“, – teigė E. Samoškaitė.

Tuo metu žurnalo „Valstybė“ leidėjas ir žurnalistas Eduardas Eigirdas akcentavo Rusijos spaudimą Lietuvai ir teigė, kad mūsų šalis be nuosavos atominės jėgainės yra pasmerkta likti Rusijos įtakos sferoje bei prarasti didžiulius pinigus.

„Realiai situacija yra su tom atominėmis iš tikrųjų labai problematiška ir, jeigu Lietuva nesistato savo atominės, tai yra Putinui ir Kremliui milžiniška pagunda išnaudoti mūsų energetinį potencialą, kurio vertė yra iki 10 mlrd. litų. Kalbant ir apie Kruonį, ir apie tinklus, netgi apie tas jungtis, kurios dabar už mūsų ir Europos Sąjungos lėšas bus nutiestos į Švediją, į Lenkiją, tai visas tas jungtis Kaliningrado atominė, statoma Putino, gali išnaudoti tam, kad eksportuotų Kaliningrado elektrą, o vėliau ir Baltarusijos atominės elektrą į Vakarus, užimti mūsų rinką, nes mes, kaip žinote, 60-70 proc. importuojame, ir uždirbti milžiniškus pelnus, išlaikant įtaką šiam regionui, tame tarpe ir Lietuvai“, – sakė E. Eigirdas.

Pasak jo, toks kontekstas V. Gedvilo slaptą susitikimą su „Rosatom“ atstovais daro nepateisinamą.

„Jeigu vertinam iš šios pozicijos, tai šis susitikimas yra švelniai tariant nesuvokiamas, jo slaptumas yra nepateisinamas jokia logika. Tačiau, sakykime, man keista būtent tai ir yra, kad, žvelgiant taip iš pirmo žvilgsnio, toks jausmas, kad kažkas sąmoningai organizuoja susitikimą, kad galima galbūt būtų vėliau inicijuoti apkaltą Seimo pirmininkui už jo tokią slaptą veiklą, nes toks tiesmukumas demonstruoja, kad arba Rusija yra tam tikroj desperacijoj ir nevilty, nes nežino, per ką veikti, ir yra priversta taip susitikinėti, tačiau tikėti tuo, žinant mūsų realijas, yra pakankamai sunku“, – kalbėjo E. Eigirdas.