Manoma, kad dujų paklausa Europoje per ateinančius 10 metų pakils apie 20 proc. iki 580 mlrd. kub. metrų, nes atsigaus regiono ūkio augimas, be to, daugelis vyriausybių nori nuo anglių pereiti prie dujų. Tuo pat metu Europos naftos ištekliai Šiaurės jūroje smuks bent jau 20 proc. dėl senkančių telkinių.

Rusija ir Norvegija negalės kylant poreikiui padidinti išgaunamos naftos kiekio, o Kataras, manoma, daugiau dėmesio skirs Azijos rinkoms. Vadinasi, dujas iš Šiaurės jūros Europa turės pakeisti kitais gamtiniais ištekliais.

Nemažai neigiamos įtakos regiono aprūpinimui kels ir neramumai Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.

"Jei Europa taps priklausoma nuo Afrikos naftos gavėjų, vadinasi, kils kainos", - mano politinės rizikos ekspertė Amy Gibbs. Atlikti tyrimai rodo, kad bent jau 20 proc., arba 125 mlrd. kub. metrų, kasmet reikiamų dujų Europai tieks Afrika.

Dar kebliau yra tai, kad šiuo metu Afrika eksportuoja vos 85 mlrd. kub. metrų per metus, t.y. net ir padidinus išvežamos naftos kiekį, visas jis turėtų tekti būtent Europai, kad patenkintų regiono poreikį.

Analitikai mano, kad Afrika nesutiks dujų tiekti vien Europai, nes Azijos rinkos šaliai mokėtų tikrai ne ką mažiau, be to, pastebėta, kad jau dabar didelė eksportuojamos naftos dalis iškeliauja būtent į Aziją, o ne į krikščioniškas šalis. Ekspertų teigimu, Europos šalių vadovai turėtų atkreipti dėmesį į besikeičiančią situaciją regiono energetikoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)