„Greta gamtinių dujų ir biometano perdavimo magistraliniais dujotiekiais „Amber Grid“ užsiims ir žaliojo vandenilio transportavimo veikla, tai yra ims vystyti atskirą grynojo vandenilio transportavimo tinklą. Tai sudarys sąlygas ilgainiui įgyti vandenilio operatoriaus licenciją ir tapti Europos vandenilio tinklo dalimi“, – sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

„Jau dabar žaliasis vandenilis matomas kaip reikšmingas ateities energijos šaltinis. Lietuvai kartu su Europa siekiant bendro tikslo iki 2050 metų energiją gaminti tik iš atsinaujinančių energijos išteklių, svarbūs visų energetikos sektoriaus dalyvių veiksmai, įgalinantys žaliąją transformaciją“, – pridūrė N. Biknius.

Pasak „Amber Grid“, ateityje iš atsinaujinančios elektros energijos pagamintas vandenilis ir jo produktai – sintetinės dujos bei degalai taps vienu iš esminių dekarbonizacijos elementų pramonės, transporto ir energetikos sektoriuose. Tai leis reikšmingai sumažinti iškastinio kuro naudojimą ir aplinkos taršą.

Siekdamas greitesnio vandenilio transportavimo veiklų išvystymo, „Amber Grid“ įsteigė Energetikos transformacijos centrą. Jo specialistai atsakingi už vandenilio dujų transportavimo tinklo ir rinkos vystymą, esamos dujų perdavimo sistemos pritaikymą dujų ir vandenilio mišinio transportavimui. Taip pat jie užtikrins žaliųjų dujų kilmės garantijų registro vystymą, reikiamų energetikos transformaciją įgalinančių partnerysčių kūrimą, rašoma išplatintame pranešime.

„Energetikos transformacijos centras atsakingas už techninių konsultacijų teikimą, žaliųjų dujų dokumentavimo ir atsekamumo pagal kilmės garantijas užtikrinimą, pilotinių ir kitų projektų vykdymą, tyrimus, būtinas investicijas. Jau dabar bendradarbiaujame su tarptautiniais partneriais tam, kad vandenilio tinklai būtų sukurti ir sujungti Europos mastu, o kaimynines valstybes jungtų vandenilio koridorius“, – teigė „Amber Grid“ Energetikos transformacijos centro vadovas Danas Janulionis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją