Vengė užsitęsiančio proceso

Birželio pabaigoje „Alytaus energija” miesto savivaldybės tarybai ir VKEKK pateikė svarstyti centralizuotai tiekiamos šilumos kainos dedamąsias antriesiems bazinės kainos galiojimo metams. Ši kaina buvo nustatyta pernai penkerių metų laikotarpiui. Tačiau gegužę „Alytaus energijoje” pradėjo veikti biomasės kogeneracinė jėgainė – Dzūkijos sostinės šilumos tiekėjai ėmė naudoti biokurą, ir kreiptasi dėl naujos bazinės kainos nustatymo.

Kaip sakė miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Baliukonis, savivaldybės tarybai nebuvo pateiktas svarstyti klausimas dėl naujų šilumos kainų dedamųjų bazinėje kainoje, nes procesas būtų užsitęsęs ir alytiškiams pinganti šiluma būtų nutolusi. Todėl, J.Baliukonio teigimu, VKEKK pateiktos tik pastabos dėl naujos bazinės kainos ir į dalį jų komisija atsižvelgė.

Rugsėjo pabaigoje VKEKK vienašališkai nustatė šilumos kainos dedamąsias antriesiems bazinės kainos galiojimo metams. Nustačius naują bazinę šilumos kainą ir atlikus šių metų rugpjūčio mėnesio šilumos kainos perskaičiavimą, palyginti su galiojusia, šilumos kilovatvalandės kaina nuo 34,9 cento sumažėjo iki 31,61 cento su PVM, arba 9,4 procento.

Spalį turėtų pasikeisti užimama vieta

Rugsėjį brangesnė šiluma nei Alytuje buvo tik penkiuose šalies miestuose – Prienuose, Trakuose, Pakruojyje, Anykščiuose ir Joniškyje. Kadangi šilumos bazinė kaina priklauso ir nuo kuro kainų pokyčių, rugsėjį Alytuje šilumos kilovatvalandė atsiėjo 35,76 cento su PVM. O spalį jos kaina bus 31,28 cento su PVM, nes rinkoje sumažėjo gamtinių dujų kaina.

Palyginti spalį su rugsėju, šilumos kilovatvalandė atpigo 4,48 cento, ir spalį turėtų pasikeisti Alytaus užimama vieta tarp šalies miestų pagal šildymo kainas. Dzūkijos sostinė sumažėjusia šilumos kaina turėtų aplenkti daugiau miestų nei dabar.

„Alytaus energijos” komercijos direktoriaus Antano Krilavičiaus tvirtinimu, mieste šiluma pinga dėl pradėjusio veikti biokuro katilo. Vasarą šildymui buvo naudojamas tik biokuras, o žiemos laikotarpiu šis kuras šildant miestą sudarys penktadalį, likusią dalį užleidžiant gamtinėms dujoms.

Komercijos direktoriaus įsitikinimu, alytiškiai ir ateinančią žiemą už šildymą turėtų mokėti pigiau nei praėjusią dėl tos pačios priežasties – šilumos gamyboje naudojamo biokuro. Jo pastebėjimu, šilumos kilovatvalandės kaina ateinančios žiemos mėnesiais turėtų būti mažesnė nei praėjusią žiemą, buto šildymas per sezoną turėtų atpigti apie 4–5 procentus, jeigu dujų kaina nepradės stipriai didėti.

Biomasės kogeneracinės jėgainės pastatymas „Alytaus energijoje” kainavo daugiau kaip 86 mln. litų, iš kurių europinė parama – per 13 mln. litų.