Pagrindinė peržiūrėjimo priežastis - gyventojų pasipiktinimas aukštomis šilumos kainomis. Susiformavusi nauja valdančioji koalicija miesto taryboje taip pat yra prisiėmusi įsipareigojimą peržiūrėti šilumos tinklų nuomos sutartį.

Sutartis - iki 2026-ųjų

Kaip sakė miesto meras Feliksas Džiautas, Alytuje šiluma - viena brangiausių šalyje. Susitikimuose su gyventojais nuolat keliami klausimai dėl didelės šilumos kainos, „Litesko” atstovai dalyvavo tik susitikime su pagyvenusiais alytiškiais, daugiau į susitikimus, galbūt dėl pasipiktinimo brangia šiluma, neatėjo.

„Dėl šilumos ūkio nuomos sutarties mes turime priimti teisėtus, o ne populistinius sprendimus”, - pabrėžė miesto meras.

„Kad neįsiveltume į ilgus teisminius ginčus, pirmiausia turime pradėti derybas. Kad šilumos kaina mažesnė tuose miestuose, kuriuose šilumos tiekimo bendroves valdo savivaldybės, pavyzdžiui, Panevėžyje, Šiauliuose, akivaizdu”, - pastebėjo vicemeras Dobilas Kurtinaitis.

Tarybos narys Jurgis Krasnickas pareiškė, kad ir prieš dešimt metų balsavo prieš šilumos tinklų nuomos sutartį, ir dabar įsitikinęs, jog monopolinių šilumos tiekimo struktūrų negalima perduoti į privačias rankas, nes svarbiausias privatininkų siekis - pelnas.

Prancūzų kapitalo įmonės „Dalkia” antrinei įmonei - bendrovei „Litesko” - Alytaus šilumos ūkis buvo išnuomotas 2001-aisiais penkiolikai metų, o 2005-aisiais sutartis pratęsta dar dešimčiai metų. Tad miesto šilumos ūkis bendrovei „Litesko” atiduotas iki 2026-ųjų.

Šią savaitę vykusiame miesto tarybos valdančiosios daugumos pasitarime apsispręsta pradėti peržiūrėti šilumos tinklų nuomos sutartį su „Litesko”. Šis klausimas bus svarstomas tarybos komitetuose, o galutinai dėl šilumos tinklų nuomos sutarties peržiūrėjimo turės apsispręsti taryba.

Šią savaitę Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė iniciatyvai peržiūrėti šilumos tinklų nuomos sutartį su „Dalkia”.

Būtina Šilumos ūkio specialiojo plano peržiūra

Valdančiosios daugumos pasitarime akcentuota, kad minėtą sutartį būtina įvertinti iš naujo ir dėl pasikeitusių šilumos tiekimą reglamentuojančių teisės aktų, pavyzdžiui, Šilumos ūkio įstatymo. Pagal pastarąjį būtina ir Šilumos ūkio mieste specialiojo plano peržiūra.

Šiame plane nebegali būti numatytas vienintelis centralizuotai tiekiamos šilumos būdas. Vadovaujantis įstatymais, šalia šio šildymosi būdo turi būti reglamentuotas ir alternatyvus šildymas, bendrijoms suteikta teisė jį pasirinkti.

Todėl miesto tarybos valdančiosios daugumos pasitarime apsispręsta imtis koreguoti ir Šilumos ūkio specialųjį planą.