"Aš nežinau, ar yra pagrįstos tokios "Lietuvos dujų" pretenzijos, taip didinti kainą (...). Tokios paraiškos pagrįstumą turi įvertinti nepriklausoma Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija", - Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Anot jo, tai yra dar vienas argumentas, kodėl Vyriausybė turi neatidėliodama, dar sparčiau negu iki šiol planavo statyti suskystintų gamtinių dujų terminalą, kad šalis, jo žodžiais, turėtų realią alternatyvą įsigyti dujų ne tik iš "Gazprom", bet ir iš pasaulio rinkų, kur šiuo metu dujos yra "ženkliai pigesnės" negu parduoda "Gazprom", naudodamasis savo monopoline padėtimi.

Jis, kaip ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas, priminė, kad "Lietuvos dujų" akcininkai nutarė išsimokėti "sau" didelius dividendus. Tačiau premjeras nepriminė, kad valstybė taip pat gaus iš įmonės 12,7 mln. litų dividendų, o jai atstovaujantis valdybos narys - 100 tūkst. litų tantjemų, kurios bus pervestos į valstybės biudžetą.

"Lietuvos dujos" pirmadienį pranešė, jog dujas siūlo branginti, nes brango dujos bei nafta. "Lietuvos dujos" prašymą suderinti kainas Kainų komisijai pateiks artimiausiu metu - tai padaryti ji turi iki gegužės 1-osios. Komisija sprendimą turi priimti iki gegužės pabaigos, likus mėnesiui iki naujų kainų įsigaliojimo.

Paskutinį kartą gamtinės dujos reguliuojamiems vartotojams brango pernai liepą - tuomet jų kaina padidėjo 14-21 proc., arba 29-30 centų už kubinį metrą. Nuo šių metų pradžios dujų kainos reguliuojamiems vartotojams nepasikeitė.

Gamtinių tarifai buitiniams vartotojams perskaičiuojami du kartus per metus.

"Lietuvos dujos" užima apie 40 proc. šalies dujų rinkos ir aprūpina dujomis beveik visus šalies buitinius vartotojus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)