Jis buvo priverstas trauktis iš Kaliningrado ir prašyti politinio prieglobsčio Lietuvoje. Pasak jo, tiek Lietuvos, tiek Kaliningrado, tiek Baltarusijos atominių elektrinių statyba yra geopolitinis sprendimas.

„Aišku, kad visų trijų elektrinių statyba yra gryna geopolitika, tačiau tai nėra argumentas, kad nereiktų rengti referendumų ir atsiklausti žmonių nuomonės. Be abejo, ir Kaliningrado srityje jeigu surengtume referendumą, galbūt žmonės balsuotų už, nes yra tam tikrų rinkimų technologijų, tačiau tai nėra argumentas“, – sakė M. Kostiajevas.

Pasak jo, valstybinė atominės energetikos korporacija „Rosatom“ stengiasi formuoti viešąją nuomonę, kad atominė elektrinė nėra reikalinga.

Michailas Kostiajevas
„Iš tikrųjų ta įtaka daroma visaip. Pavyzdžiui, lietuviams „Rosatom“ bando įteikti mintį, kad Lietuvai geriau nestatyti savo atominės, bet jungtis prie Baltijos atominės elektrinės ir iš to užsidirbti nieko patiems neinvestuojant. Baltarusiams sakoma, kad jiems reikia statytis atominę dėl to, kad tai pozityviai paveiktų jų pramonės plėtrą, o kaliningradiečiams sako, kad čia būtų pigesnė elektra. Vis dėlto visi šie argumentai ne tokie svarbūs. Svarbu, kad statant tokius objektus reikėtų žinoti žmonių nuomonę. Jei to nedaroma, autoritariniai režimai tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje parodo savo autoritarinę esmę“, – teigė M. Kostiajevas.

Jis sako, jog Kaliningrade jokios atominės statybos kol kas nevyksta, nors bandoma įteigti priešingai.

Plačiau apie tai - čia.