„Delfi“ skaičiavimu, kovą su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas vėl priartės prie 20 centų už kilovatvalandę ribos ir kainuos 20,99 – tai yra 22 procento ir 5,93 cento pigiau nei vasarį (26,92 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą pirmąjį pavasario mėnesį sieks 31,48 euro (vasarį – 40,38 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina kovą:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos vasario mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 22,56 cento, nakties ir savaitgalio – 17,48 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 19,41 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 20,74 cento, o naktį ir savaitgalį – 16,51 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 19,05 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 20,26, nakties – 16,27 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias.

Elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje vasarį, palyginti sausiu, pigo 36,3 proc. iki 7,478 cento už kWh (be PVM) (sausį buvo 11,74 cento už kWh).

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų siūlomi su birža susieti planai skiriasi 1–2 centų ribose. Skaičiuojame su vasario didmenine elektros kaina ir nepriklausomų tiekėjų oficialiai nurodomomis dedamosiomis (valstybės reguliuojama dalis ir tiekėjo marža):

Pastaba: pačių tiekėjų skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Be to, galimi papildomi antkainiai arba planų diferencijavimas (su valandine apskaita arba be jos). Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Garantinio tiekimo kaina vėl tampa artimesnė visuomeninio tiekimo kainai, tačiau pastarasis taikomas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. Kitaip tariant, vienos iš šitų paslaugų gavėjai negali rinktis antrosios, nes priklauso skirtingoms suvartojimo grupėms.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų palyginimas:

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš I ir II etapų, yra apie 40 tūkst., o iš trečiojo etapo – 455 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

VERT yra patvirtinusi mažesnes persiuntimo kainas nuo balandžio, tad kovo mėnesį garantinis tiekimas dar skaičiuojamas su dabar galiojančiu tarifu. Trečiadienį reguliuotojas sumažino visuomeninio tiekimo kainą, taip pat ir dujų tarifus gyventojams. Pokyčiai įsigalios nuo balandžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją