„Delfi“ skaičiavimu, lapkritį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 19,69 cento už kilovatvalandę – tai yra 17,4 proc. arba 4,2 cento pigiau nei spalį (23,85 cento). 150 kWh sąskaita už šią paslaugą kitą mėnesį sieks 29,5 euro (spalį – 35,78 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina lapkritį:


Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos lapkričio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 20,9 cento, nakties ir savaitgalio – 16,9 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 18,1 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 19,1 cento, o naktį ir savaitgalį – 15,9 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Nord Pool Spot“ elektros biržoje, Lietuvos kainų zonoje, spalį, palyginti su rugsėju, elektra pigo 25,5 proc. arba 3 centais iki 8,74 cento už kWh (be PVM) (rugsėjį buvo 11,73 cento).

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą su nepriklausomais tiekėjais. Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine spalio mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų planų apytikslis palyginimas, remiantis spalio elektros rinkos kaina (ct/kWh, su PVM):


Pastaba: „Enefit“ taiko 2 eurų mėnesio mokestį. „Ignitis“ atveju skaičiavimams pasirinktas pigesnis „Valandinis“ planas. Kai kurie nepriklausomi tiekėjai viešai skelbia šiuo metu galiojančias savo biržos planų kainas (priklausomai nuo suvartojimo, kaina gali skirtis). Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ nurodo 24,343 cento už kWh (praėjusį mėnesį – 22,292 cento).

Seime praėjusią savaitę diskutuota, kodėl elektros garantinis tiekimas kainuoja panašiai, o kartais net ir pigiau už visuomeninį tiekimą, šiuo metu užtikrinamą 450 tūkst. gyventojų.

„Žmonėms kyla klausimas, kodėl dažnai garantinis tiekimas yra pigesnis, nors su 15 proc. antkainiu ar „bauda“, negu visuomeninis tiekimas“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje klausė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Valius Ąžuolas.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) atstovė pripažino, kad tam tikru laikotarpiu garantinio tiekimo kaina buvo mažesnė, negu tarybos prognozuota 2023-iems metams visuomeninio tiekimo kaina. Tačiau pastarasis kitąmet pigs, nes vartotojams bus grąžinami milijonai eurų permokų.

„Ignitis“, kaip visuomeninis tiekėjas, yra surinkęs daugiau pajamų negu buvo planuota, kad turi surinkti. Šita suma sudaro apie 13 mln. eurų, ją planuojama grąžinti visuomeninio tiekimo vartotojams per 2024–2025 metų laikotarpius“, – teigė VERT Elektros skyriaus vedėja Anastasija Skunčikaitė.

Pasak tarybos, visuomeninio tiekimo kainos viršutinė riba kitąmet mažės 1,5 proc. ir sieks 21,58 cento už kWh (dabar ji yra 22,264 cento, o konkretus visuomeninio tiekimo tarifas su viena laiko zona ir „Standartiniu“ planu – 22,7 cento už kWh.).

Savo ruožtu garantiniam tiekimui artimiausią pusmetį VERT prognozuoja 23,97 cento už kWh.

Garantinio ir visuomeninio tiekimo bei biržos kainos 2023 metais:


Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą. Šios paslaugos vartotojų skaičius vis dar svyruoja ties 40 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius ESO turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus ar jų ketinimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)