Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį spręs dėl visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ diferencijuotų (galutinių) tarifų nuo sausio mėnesio. Populiarus „Standartinis“ planas vienoje laiko zonoje atpigs 3,5 proc. arba 0,8 cento – nuo dabartinių 22,7 cento iki 21,9 cento už kilovatvalandę.

Dviejų laiko zonų „Standartinis“ planas atpigs labiau: dieninė dedamoji mažės 1,1 cento (4,2 proc.) nuo 26,1 cento iki 25 centų už kWh, o naktinė – 0,6 cento (3,8 proc.) nuo 15,8 iki 15,2 cento už kWh.

Pateikiame planuojamus patvirtinti visuomeninio elektros tiekimo tarifus 2024 metų pirmam pusmečiui:

Pasak VERT, visuomeninės kainos viršutinė riba 2024 metų pirmąjį pusmetį, palyginti su galiojančia dabar, mažėja 3,8 proc. nuo 22,264, iki 21,417 cento (tai yra nediferencijuota kaina).

Visuomeninis elektros tiekimas pinga, tačiau nepriklausomų elektros tiekėjų planai jau dabar skelbiami su didesne valstybės reguliuojamos kainos dalimi, įsigaliosiančia nuo sausio 1 dienos. Brangimas šiems buitiniams vartotojams turėtų siekti 2–3 centus.

VERT pirmininkas Renatas Pocius sako, kad reguliuojama dalis brangsta, nes šiemet elektros perdavimo sistemos operatorius surinko mažiau pajamų už tinklo perkrovas. Anot R. Pociaus, pernai „Litgrid“ jų gavo 143 mln. eurų, o jomis vartotojams buvo sušvelnintas elektros perdavimo tarifas, praneša ELTA.

„Kitais metais tiesiog paskaičiuojamas perdavimo tarifas jau nebevertinant šitų perkrovų pajamų. Dėl to, galutiniame rezultate, tiek perdavimo tarifas, tiek su perdavimo sistema susijusio tiekimo saugumo ir patikimo pajamos ir kaina didina reguliuojamą dalį, grubiai kalbant, 2 centais už kilovatvalandę galutiniame tarife“, – pirmadienį žurnalistams sakė R. Pocius.

Naujienų agentūra skelbia, kad kitų metų pirmąjį pusmetį gamtinių dujų tiekimo tarifai, pasak R. Pociaus, mažės 4–7 centais už kubinį metrą.

Planuojami patvirtinti dujų tarifai gyventojams:
Dujų tarifų palyginimas

Remiantis VERT ketvirtadienio posėdžiui parengta pažyma, dujos pirmajai grupei (naudojantiems dujas maistui) pigtų 5,15 proc. arba 7 centais iki 1,29 euro už kubinį metrą. Antrajai grupei (šildantiems būstą) – pigtų 4,6 proc. iki 83 centų už kubinį metrą, o trečiajai – 4,82 proc. iki 79 centų už kubinį metrą (visos kainos su PVM).

Dujų tiekėjas „Ignitis“ skelbia, kad šiuo metu pirmajai grupei dujos kainuoja 1,36 euro už kubinį metrą su valstybės kompensacija (1,99 euro – be kompensacijos), o antrai grupei – 0,87 euro (1,50 euro).

Daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams (III gr.), kaina siekia 0,83 euro (1,46 euro). Mėnesio mokesčiai šioms vartotojų grupėms, atitinkamai, yra: 0,56 euro, 3,99 euro ir 3,99 euro.

Primename, Vyriausybė gegužę pritarė Energetikos ministerijos siūlymui antrąjį 2023 metų pusmetį taikyti 63 centų už kubinį metrą kompensavimą dujoms (iki tol buvo 99 centai) (su PVM). Elektrai kompensacijos šį pusmetį netaikomos. Nuo kitų metų kompensacijos apskritai nenumatytos nei elektrai, nei dujoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)