„Kitiems metams elektros kainos viršutinė riba yra mažesnė kiek daugiau nei 1 ct/kWh be PVM. Tai mums leidžia tikėtis, kad ir galutinės buitiniams vartotojams taikomos kainos irgi bus mažesnės vidutiniškai apie 1,5-2 ct/kWh su PVM“, - DELFI ketvirtadienį sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkė Diana Korsakaitė.

Galutinė elektros kaina kaina turi būti patvirtinta ir paskelbta iki lapkričio pabaigos.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) ketvirtadienį patvirtino beveik 1 ct/kWh mažesnį viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifą - 6,15 ct/kWh (1,781 eur ct/kWh) be PVM. Šiuo metu VIAP yra 7,14 ct/kWh be PVM.

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į Vyriausybės apie 60 mln. Lt sumažintą VIAP kvotas.

Paklausta, kas labiausiai lemia kainos mažėjimą, D. Korsakaitę sakė: „Pirmiausiai mažėja VIAP, taip pat po komisijos atlikto audito mažėja perdavimo ir sisteminių paslaugų įkainiai“.

Energetikos ministras Rokas Masiulis anksčiau teigė, kad sumažėjus VIAP biudžetui, kitais metais gali mažėti ir elektros kaina.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

DELFI primena, kad šiuo metu vienos laiko zonos elektros tarifas yra 47,4 ct/kWh, o besinaudojantiems dviejų laiko zonų tarifu dieną suvartojama elektra kainuoja 51,3 ct/kWh, naktį ir savaitgaliais – 38,4 ct/kWh.

Gyventojams, kurie naudojasi elektrinėmis viryklėmis, vienos laiko zonos elektros tarifas yra 46,5 ct/kWh, o dviejų laiko zonų – atitinkamai 50,3 ct/kWh ir 37,8 ct/kWh.

Pasirinkusieji planą „Namai“ ir  turintys vienos laiko zonos tarifą moka 10 Lt abonementinį mokestį, o kilovatvalandė elektros jiems kainuoja  42,7 ct/kWh, o turintys dviejų laiko zonų tarifą - atitinkamai 45,9 ct/kWh ir 35,3 ct/kWh.

Turintys planą „Namai plius“ moka  20 Lt pastovų mokestį, o už elektrą pagal vienos laiko zonos tarifą – 41 ct/kWh.

Dviejų laiko zonų tarifo klientai už dieną sunaudotą energiją moka 43,9 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 34,2 ct/kWh.

Apie 30 proc. visos Lietuvoje sunaudojamos elektros tenka gyventojams, visa kita dalis – pramonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)