Seimo Audito komitetas trečiadienį domėjosi didžiausio elektros ir dujų tiekėjo „Ignitis“ finansais bei tarifais gyventojams.

Beveik pusei milijono vartotojų elektra gali pigti


Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pažymėjo, kad elektros energijos biržoje šiuo metu matomas ryškus pigimas, palyginti su 2022 metais. Reguliuotojas skaičiuoja maždaug 3 proc. mažėsiančią visuomeninės elektros kainos viršutinę ribą.

„Mūsų prognozuojama kaina 2024 metais svyruoja apie 100 eurų už megavatvalandę. O kalbant apie konkretų tarifą gyventojams, tai prognozuojama kaina, prijungtiems prie žemos įtampos elektros tinklų, būtų apie 21,58 cento už kWh (su PVM) – būtų mažesnė kaina kitų metų pirmam pusmečiui“, – posėdyje sakė VERT Dujų ir elektros departamento direktorius Ignas Kazakevičius.

VERT energijos tarifų prognozės 2024 m. I pusm.
Čia reikia pažymėti, kad galutinius diversifikuotus tarifus „Ignitis“ pateiks tarybai, o ši iki lapkričio pabaigos juos patvirtins. Dabar visuomeninis tiekimas kainuoja 22,7 cento už kWh (su PVM, „Standartinis“ planas, viena laiko zona).

Anot VERT atstovo, jeigu vartotojas per mėnesį sunaudoja 80 kWh elektros, jam pirmąjį kitų metų pusmetį mėnesio sąskaita turėtų sumažėti 88 centais. Elektros kainą esą mažina energijos įsigijimo kainos sumažėjimas bei kitos dedamosios.

Visuomeninio tiekimo vartotojų yra apie 450 tūkst., jie priklauso trečiajam rinkos liberalizavimo etapui ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Nepriklausomų tiekėjų tarifai gali būti kitokie, tačiau juose bus ta pati, kaip ir visuomeniniame tiekime, valstybės reguliuojama elektros kainos dalis.

Lietuvos energetikos agentūra antradienį skelbė, kad šiuo metu nepriklausomų tiekėjų siūlomų 24 mėn. fiksuotos kainos planų 1 kWh vidutinė kaina siekia 23,9 cento už kWh (dvi laiko zonos) ir 24,7 cento už kWh (viena laiko zona), o 12 mėn. planų, atitinkamai, 23,5 ir 24,3 cento už kWh.

Spalio mėnesį elektros garantinis tiekimas kainuoja 23,9 cento už kWh (viena laiko zona).

Dujų sektoriuje mato įtampų

Dujų rinkose situacija kol kas įtempta, bet palyginti stabili.
„Kalbant apie dujų situaciją rinkose, 2024-iems metams ji turėtų svyruoti apie 53 eurus, tai yra tiek pat, kiek įtraukta į tarifą antram pusmečiui. Tarifai turėtų likti tokie patys, bet dujų rinkoje didelis neapibrėžtumas, tai dujų kaina gali kisti. Dujų tarifai neturėtų augti“, – prognozuoja I. Kazakevičius.

VERT energijos tarifų prognozės 2024 m. I pusm.

Tad, pasak jo, tarifai abiem vartotojų grupėms (ir naudojantiems dujas maistui, ir būstui šildyti) turėtų išlikti tokie patys.

„Pokyčiai yra neženklūs, tiek pirmai, tiek antrai grupei kaina turėtų išlikti tokia pati. Jeigu lygintume, kiek eurų pabrangs gyventojams sąskaita, tai dujų atveju nepabrangs – tokia prognozė, o elektros – turėtų sąskaita neženkliai sumažėti“, – sako VERT atstovas.

I. Kazakevičiaus teigimu, palyginti su kitomis ES šalimis (Latvija, Estija, Suomija), Lietuvoje netgi šiek tiek mažesnės energijos kainos, tačiau tai yra „Eurostato“ pirmojo šių metų ketvirčio duomenys.

2023 metų II pusm. ir 2024 metų I pusm. elektros ir dujų sąskaitų palyginimas (prognozė):

VERT energijos tarifų prognozės 2024 m. I pusm.

Kompensacijų nelieka


2022 metai išsiskyrė ypač aukštomis energijos kainomis, kurių kilimą paskatino ir Rusijos invazija į Ukrainą. Daugelio šalių vyriausybės ėmėsi kompensacinių žingsnių, amortizuojančių energijos kaštus gyventojams ir verslui. Lietuva taip pat nebuvo išimtis. Tačiau palaipsniui kompensacijų atsisakoma. Kitais metais jos nenumatytos nei už elektrą, nei dujas.

„Dabartinės projekcijos rodo, kad tokių poreikių kompensacijoms nebėra. Su šių metų pabaiga tie išankstiniai sandoriai, kurie buvo sudaryti dėl dujų pirkimo, pasibaigė. Tai reiškia, kad kitais metais tokio poreikio tiesiog nebėra“, – pristatydama kitų metų valstybės biudžetą yra sakiusi finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Primename, Vyriausybė gegužę pritarė Energetikos ministerijos siūlymui antrąjį 2023 metų pusmetį taikyti 63 centų už kubinį metrą kompensavimą dujoms (iki tol buvo 99 centai) (su PVM).

„Ignitis“ skelbia, kad šiuo metu pirmajai grupei dujos kainuoja 1,36 euro už kubinį metrą su valstybės kompensacija (1,99 euro be kompensacijos), o antrai grupei – 0,87 euro (1,50 euro).

Daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams (III gr.), kaina siekia 0,83 euro (1,46 euro). Mėnesio mokesčiai grupėms, atitinkamai, yra: 0,56 euro, 3,99 euro ir 3,99 euro.

Elektros atveju kompensacijų dar gegužę nuspręsta nepratęsti. Tuo metu tebegaliojo ne didesnė kaip 28,5 centų už kWh kompensacija (mažiausia kaina po pritaikytos kompensacijos galėjo būti 28 centų). Kaip jau minėta, visuomeninis tiekimas („Standartinis“ planas, viena laiko zona) šiuo metu yra 22,7 cento už kWh. Tai 18,93 proc. pigiau nei kovą-birželį, kai buvo nustatyta 28 centų už kWh kaina.

Kalbant apie rinkas, elektros kaina per parą Lietuvoje ypač smarkiai svyruoja, tačiau mėnesio vidurkis rugsėjį buvo 11,7 cento už kWh (be PVM). „Delfi“ skaičiavimu, remiantis „Nord Pool“ biržos spalio 19 dienos duomenimis, šio mėnesio didmeninės kainos vidurkis dabar yra 7,4 cento už kWh.

Dujų rinkos kaina Nyderlandų prekybos taške TTF per spalio mėnesį ėmė sparčiai kilti ir dabar svyruoja apie 50 eurų už megavatvalandę (be PVM).

1 kubinis metras yra lygus ~0,01055 MWh, vadinasi, 50 eurų x0,01055 bus lygu 0,5275 euro arba 52,75 cento (be PVM) už kubinį metrą dujų (2022 metais kainos pasiekdavo ir po keletą eurų už kubinį metrą).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)