„Statoil“ kompanija išreiškė pritarimą mūsų žingsniams, tai yra ir dėl naftos produktų atsargų ir saugojimo liberalizavimo ir ėjimo europine kryptimi ir dėl pataisų, kuriomis buvo išspręsta biodagalų priedų klausimas, o taip pat jie pareiškė susidomėjimą mūsų suskystintų gamtinių dujų terminalu ir išsakė, kad galimybės bendrauti yra, - pasakojo ministras apie vizito į Norvegiją rezultatus. - Toliau jau įmonė konkrečiai dirbs su „Statoil“, kaip pasiekti tolimesnius susitarimus.“

Pasak ministro, po susitikimų su Norvegijos energetikos ministru ir verslo atstovais, galima teigti, kad Norvegija palaiko Lietuvos žingsnius energetikos srityje. Jis priminė, kad jau anksčiau buvo pasirašyta sutartis dėl prekybos „Nord Pool Spot“ elektros biržoje ir Lietuva tapo Skandinavijos elektros rinkos dalyve, be to, valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“ šiemet pasirašė sutartį su norvegų „Hoegh LNG“ dėl plaukiojančios suskystintų gamtinių dujų saugyklos su dujinimo įranga nuomos, operavimo ir aptarnavimo.

Energetikos ministerija skelbė, kad A. Sekmokas su „Statoil“ Osle praėjusią savaitę aptarė galimybę suskystintas gamtines dujas tiekti iš Norvegijos. „Statoil“ turi Snohvit SGD eksporto terminalą, iš kurio dujos eksportuojamos į 10 pasaulio valstybių.

„Tai būtų naudinga bendrovei „Klaipėdos nafta“, nes nedideli atstumai sumažintų SGD transportavimo išlaidas. Pavyzdžiui į Japoniją ar Pietų Korėją „Statoil“ dujų transportavimas užima daugiau nei mėnesį, tuo tarpu SGD laivas iš Norvegijos Klaipėdą pasiektų tik per 5 dienas“, - skaičiavo ministerija.

Kataras – galimas konkurentas „Gazprom“

Kalbėdamas apie planuojamą vizitą į Katarą, energetikos ministras pasakė tik tiek, kad ši valstybė eksportuoja suskystintas gamtines dujas, o Lietuvai reikia užsitikrinti daugiau gamtinių dujų tiekėjų ir konkurenciją „Gazprom“.

„Tai yra viena iš šalių, kuri eksportuoja suskystintas gamtines dujas, todėl susitikimas yra labai svarbus“, - sakė A. Sekmokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją