Per Ukrainos ministrų kabineto posėdį A. Jaceniukas pareikalavo iš nacionalinės elektros energijos reguliavimo komisijos padidinti rusiškų gamtinių dujų transportavimo į Europos šalis per Ukrainos teritoriją įkainius.

„Skubiai būtina nustatyti ekonomiškai pagrįstus rusiškų gamtinių dujų transportavimo per Ukrainos teritoriją tarifus. Mes nedotuosime Rusijos bendrovės „Gazprom“. Ukrainiečiai nemokės iš savo kišenės 5 mlrd. dolerių per metus tam, kad Rusija pirktų už šiuos pinigus ginklus, tankus, lėktuvus ir bombarduotų Ukrainos teritorijas“, - pareiškė Arsenijus Jaceniukas.

Pirmąjį 2013 m. pusmetį kaina už rusiškų dujų transportavimą Ukrainos teritorija siekė 3,08 dolerio už tūkstantį kubinių metrų dujų šimtui kilometrų, nuo 2014 m. sausio tarifas buvo sumažintas 9,9 proc., - iki 2,73 dolerio už tūkst. kubinių metrų šimtui kilometrų.

2014 m. kovą Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas Olegas Liaško pateikė Ukrainos parlamentui nutarimo projektą, pagal kurį siūloma padidinti tarifą už dujų tranzitą per Ukrainą iki 500 dolerių už tūkst. kubinių metrų. Atsižvelgiant į tai, kad, tarkim, dujotiekio "Urengojus-Pomarai-Užgorodas" Ukrainos sklypo dalis yra 1 160 km ilgio, mokėjimą už kiekvieną juo per Ukrainą perpumpuotą tūkstantį kubinių metrų siūlyta padidinti apie 12 kartų.

Šiuo metu O. Liaško parengtas nutarimo projektas svarstomas Aukščiausios Rados komitetuose.

Pirmadienį A. Jaceniukas pabrėžė dedantis daug vilčių į „Naftogaz Urkainy“ ieškinį į Stokholmo arbitražą dėl „Gapzrom“ tiekiamų dujų kainos peržiūrėjimo ir 6 mlrd. dolerių išieškojimo iš Rusijos bendrovės.

A. Jaceniukas pridūrė, kad Ukraina, kaip ir anksčiau, vykdys sąžiningą ir atvirą politiką, o „jokių popierių naktimis mes nepasirašinėsime“.

Jis taip pat pranešė, kad Ukraina kreipėsi į partnerius iš ES ir JAV dėl Ukrainos dujų transportavimo sistemos modernizacijos ir eksploatavimo ir įgaliojo šalies energetikos ministrą Jurijų Prodaną užtikrinti, kad vyriausybės nutarimas įsteigti atskiras bendroves „Ukrainos dujų saugyklos“ ir „Ukrainos magistraliniai vamzdynai“ būtų kuo greičiau įgyvendintas.

Pirmadienį Maskva pradėjo taikyti Ukrainai išankstinio apmokėjimo modelį, po to, kai 10.00 val. Maskvos laiku baigėsi nustatytas terminas, iki kurio Kijevas turėjo padengti 1,95 mlrd. dolerių įsiskolinimą.

„Sprendimas priimtas dėl uždelstų „Naftogaz Ukrainy“ skolų. Bendras kompanijos įsiskolinimas už rusiškas dujas siekia 4,458 mlrd. dolerių: 1,451 mlrd. dolerių - už 3013 m.lapkritį-gruodį, ir 3,007 mlrd. dolerių - už 2014 m. balandį-gegužę“, - teigiama „Gazprom“ pranešime.

S. Kuprijanovas pabrėžė, kad nuo pirmadienio „Naftogaz Ukrainy“ gaus tik tokį kiekį rusiškų dujų, už kurį bus iš anksto sumokėta. Kadangi „Gazprom“ iki šiol negavo apmokėjimų už 2014 m. birželį, tai reiškia faktinį dujų tiekimo nutraukimą Ukrainai.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas pirmadienį patvirtino, kad rusiškų dujų tiekimas Ukrainai buvo nutrauktas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (676)