Trys 200 megavoltamperų (MVA) galios transformatoriai į Klaipėdos uostą atvyko jūros keliu iš Kroatijos. Vieno transformatoriaus svoris yra beveik 140 t, jo ilgis – 8, plotis 3,4, o aukštis – 4 metrai.

Vieno įrenginio vertė rinkoje siekia apie 2,25 mln. Eur. Bendra transformatorių vertė yra 6,75 mln. Eur.

„Sėkmingai įgyvendinę Lietuvos izoliuoto darbo bandymą, toliau tęsiame šalies tinklo stiprinimo darbus. Į Lietuvą atvykę pirmieji sinchroniniams kompensatoriams skirti įrenginiai yra dar vienas reikšmingas žingsnis energetinės šalies nepriklausomybės link.

Galios transformatoriai padės užtikrinti tinklo parametrus prie perdavimo tinklo prijungus sinchroninius kompensatorius. Įrengę pirmuosius sinchroninius kompensatorius sustiprinsime šalies energetikos tinklą, pagerinsime sąlygas atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai šalyje ir be didelių papildomų kaštų galėsime įgyvendinti sinchronizaciją jau kitąmet“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.

Rokas Masiulis

Sinchroninis kompensatorius – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračių sistemomis. Jis elektros negamina, pagrindinė variklio užduotis – užtikrinti reikiamą inercijos kiekį ir stabilų dažnį, kuris yra vienas svarbiausių elektros sistemos parametrų.

Trys Lietuvos sinchroniniai kompensatoriai, kurių vienas sveria apie 400 t, bus įrengti Alytaus, Telšių ir Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėse.

Pirmieji du bus įrengti Telšių ir Alytaus transformatorių pastotėse. Dar nuo pernai metų gruodžio šiuose transformatorių pastotėje vyksta statybų aikštelės paruošimo ir technologinių platformų įrengimo darbai, o dabar statomi specialūs įrenginiams skirti 944 kv. m ploto ir 14 m aukščio pastatai ir atliekami kiti darbai, kurie sudarys sąlygas įrenginių prijungimui prie perdavimo tinklo.

Trečiajam šalies sinchroniniam kompensatoriui, kuris bus įrengtas Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje, rengiamas techninis projektas. Statybos leidimą planuojama gauti birželį.

Šiuo metu vyksta sinchroninių kompensatorių bei jiems skirtų komponentų gamyba Vokietijoje, Italijoje ir Kroatijoje, „Litgrid“ specialistai reguliariai dalyvauja komponentų gamykliniuose bandymuose.

Sinchroninių kompensatorių įrengimas yra vienas iš pagrindinių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais programos projektų.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 6 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją