„Sunku normaliu logišku protu suvokti, kaip galima tai paskelbti. Aš pats vasario 6 d. po pirmojo mūsų mitingo E. Jakilaičio laidoje papasakojau, kad mūsų šeima gavo kompensaciją už galimus nepatogumus ir už nuostolius iškirtus mišką. (…) Tai yra labai svarbus mūsų šaliai dujotiekis,kuris sujungs mūsų dujotiekių sistemą su terminalu. Tai yra strateginės reikšmės valstybinis projektas“ - spaudos konferencijoje tvirtino jis.

Be to, anot Žygaičių bendruomenės pirmininko, magistralinis dujotiekis nėra toks pavojingas gamtai kaip planuojama skalūnų dujų žvalgymo technologija.

„Tai yra inžinerinis įrenginys. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jį galima išmontuoti. Jis nėra giliai užkastas, vidutiniškai dviejų metrų gylyje, taigi jis yra tik patalpintas. Tuo metu mes priešinamės tai grėsmei, kai į žemės gelmes įterpiama dalinai nevaloma technologija, didžiuliai kiekiai nuodingų skysčių, kurių iš ten išimti nėra technologijos, kol kas. Dalis, apie 50 proc., ką pripažįsta ir patys tie darytojai, ten pasilieka, tai yra laidojimas, tai yra negrįžtamas procesas. Todėl lyginti magistralinio dujotiekio su šia technologija yra neprotinga ir nelogiška. Čia įžvelgti kažkokį interesą logiškai mąstant neįmanoma“, - dėstė jis.

Taip pat spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys priminė, kad įgyvendinus atskyrimą pagal trečiąjį energetikos paketą, šie vamzdynai atiteks Lietuvos valstybei.

„Čia apskritai yra truputėlį absurdas“, - sakė jis.

Pasak J. Nairanausko, iš „Lietuvos dujų“ gauta kompensacija nė nepadengė nuostolių dėl iškirsto miško. Už puskilometrį ilgio ir dvylikos metrų pločio iškirsto miško ruožą jam sumokėta 10 tūkst. Lt.

„Jokio ryšio su „Gazprom“ neturėjau ir neturiu“, - pabrėžė jis.

Tvirtina pinigų iš šalies negaunantys

„Visa, kas vyksta, finansuojame mes patys, iš niekur jokių investicijų mes negauname“, - kalbėjo Žygaičių bendruomenės pirmininkas.

Jis tvirtino, kad bendruomenė nesinaudoja ir konsultantų paslaugomis.

„Ši veikla nėra tiek sudėtinga, kad kažkas konsultuotų, kadangi ji kyla iš to noro ir suvokimo, pilietinės sąmonės. Antras dalykas, o kokios čia tos lėšos? Jeigu reikia atvažiuoti autobusu, kai važiuojame į mitingą, vienam žmogui tai yra 30 Lt, tai, man atrodo, jeigu kalbame apie patriotizmą, tokios sumos nereikėtų ir komentuoti. Jeigu reikia nupirkti plakatui popieriui, pinigėlių tiek dar turim“, - dėstė aktyvistas.

„Va, šiandien už konferenciją susimokėjau iš savo lėšų. Tarp kitko, mano pensija yra 430 Lt. Ačiū Dievui, kad kaip pasitraukęs iš ūkinės veiklos gaunu tam tikrą kompensaciją, bet tikrai ne iš „Gazprom“, turbūt puikiai suprantate. Drąsiai galiu pabrėžti, kad ši veikla iš savo resursų“, - kalbėjo J. Nairanauskas.

Jis mąsto apie kažkokį didesnį darinį, kuris padėtų regionams, nes esą išnykus apskritims, valdžia koncentruojasi aukščiausiuose sluoksniuose.

„Puikiai žinote, kad organizuoti tokį pasipriešinimą yra organizacinio darinio poreikis. Čia ne viskas sekasi, yra tokių minčių arba kažką tokio žemaitiško sukurti, ar atgaivinti žemaičių draugiją, ar kažką tokio. (…) Panaikinus apskritis regioninė savivalda nukentėjo. Jeigu būčiau jaunesnis, tikrai atsakyčiau į jūsų klausimą, kad norėčiau būtų Žaliųjų partijos nariu“,- žurnalistų paklaustas, ar neplanuoja stoti į Lietuvos žaliųjų partiją, atsakė Žygaičių bendruomenės vadovas.

DELFI primena, kad iš „Lietuvos dujų“, kurių daugiau kaip trečdalį akcijų valdo „Gazprom“, nemažai Žygaičių bendruomenės narių gavo pinigų. 

Tuo metu bendrovė „Lietuvos dujos“ paneigia informaciją, kad neva Žygaičių kaimo bendruomenei mokama už priešinimąsi skalūninių dujų žvalgybai.

2011 m. JAV Energetikos informacijos administracijos (EIA) raporte pažymima, kad Lietuvoje galėtų būti apie 480 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, iš kurių galima išgauti apie 100 mlrd. kubinių metrų, nors Lietuvos geologijos tarnybos vertinimas – 60–70 mlrd. kubinių metrų.

Tačiau prieš galimą skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą sukilo Žygaičių bendruomenė ir Lietuvos žalieji.
Penktadienį „Chevron“ turėtų išgirsti galutinį sprendimą. Penktadienį Aplinkos ministerijos komisija turėtų spręsti dėl JAV energetikos kompanijos „Chevron“ paskelbimo skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)