COVID-19 atmainų sukeltas netikrumas tebeslegia darbo rinką, ypač mažas ir mažesnes nei vidutines pajamas gaunančiose šalyse, pirmadienį pranešė Ženevoje įsikūrusi organizacija.

TDO sumažino savo užimtumo prognozę, ir dabar prognozuoja, kad 2022 metais pasaulyje trūks 52 mln. viso etato darbo vietų, palyginti su 2019 metų ketvirtuoju ketvirčiu. Anot organizacijos, grįžimas prie ikipandeminio užimtumo lygio daugeliui pasaulio šalių išliks nepasiekiamas iki 2023 metų.

„Krizei tęsiantis dvejus metus, perspektyva išlieka trapi, o kelias į atsigavimą lėtas ir neaiškus, – pranešime spaudai teigė TDO generalinis direktorius Guy‘us Ryderis. – Mes jau dabar matome galimai ilgalaikę žalą darbo rinkoms, kaip ir nerimą keliantį skurdo bei nelygybės augimą.“

Įdarbinimo situacija Europoje ir Šiaurės Amerikoje pademonstravo daugiausia atsigavimą žadančių ženklų, tuo tarpu Pietryčių Azijoje, Lotynų Amerikoje ir Karibuose perspektyvos liūdniausios iš dalies dėl lėtesnės vakcinacijos ir sumažėjusių vyriausybių fiskalinių galimybių.

Dėl tiekimo grandinės trikdžių ir rinkos paklausos pokyčių atsirado kliūčių gamybos srityje, o tai, anot TDO, turėjo pastebimą poveikį besivystančioms šalims, kurios yra priklausomos nuo daug darbo jėgos reikalaujančių prekių ar žaliavų eksporto.

„Intensyvūs ir užsitęsę tiekimo grandinės sukrėtimai kelia netikrumą verslo aplinkoje ir gali paskatinti gamybos geografijos rekonfigūracijas, o tai turėtų didelės įtakos užimtumui“, – teigiama TDO ataskaitoje.

TDO perspėjo apie kitas neigiamas rizikas visiškam pasaulinės darbo rinkos atsigavimui, įskaitant viruso evoliuciją, vyriausybines intervencijas ir infliaciją.

„Jeigu infliacija taps labiau endeminė, gali padidėti rizika, kad bus imtasi pirmalaikių griežto taupymo priemonių“, – teigiama TDO ataskaitoje.