Muitinės administracija pirmadienį pranešė, kad eksportas doleriais, palyginus su praėjusiais metais, sumažėjo 3,2 proc., o importas – net 8,5 proc.; prekybos perteklius siekia 39,65 mlrd. dolerių. Ekonomistai prognozavo, kad eksportas sumažės 2,8 proc., o importas – 6 procentais.

Kinijos ekonomikai kenčiant paklausos sulėtėjimą tiek namuose, tiek užsienyje, silpni prekybos rezultatai pabrėžia praėjusią savaitę JAV ir Kinijos pasirašyto „pirmojo etapo“ susitarimo svarbą. Ypač blogai šalies ekonomiką veikia importo nuosmukis, o gamyba, kaip prognozuojama, trečiąjį ketvirtį augs lėčiausiai per beveik trisdešimt metų (konkretūs skaičiai bus paskelbti penktadienį).

„Pagrindinė priežastis neabejotinai yra lėtėjanti pasaulinė ekonomika, – teigia Larry Hu, Honkongo „Macquarie Securities Ltd.“ Kinijos ekonomikos vadovas. – Mini susitarimas yra tikrai geras sprendimas, nes jis neleis viskam dar labiau pablogėti. Kita vertus, niekas labai ir nepagerės.“

Rugsėjo eksportas į JAV nukrito apytikriai 22 proc., o importas sumažėjo beveik 16 proc., lyginant su praėjusių metų laikotarpiu. Produkcijos perteklius siekė apie 26 milijardus dolerių.

„Akivaizdu, kad tai – prekybos karo sukelta žala“, – teigia Honkongo „ING bank NV“ ekonomistė Iris Pang. Eksportas į Vietnamą šoktelėjo: „Manau, prekės nukreipiamos į Vietnamą, kad būtų paprasčiau jas apdoroti, o tada į JAV, siekiant išvengti tarifų.“

Ką sako „Bloomberg“ ekonomistai…

„Žiūrint į ateitį, pirmojo etapo prekybos susitarimas kol kas reikšmingai nepagerina Kinijos prekybos perspektyvų. Kinijai svarbiausia tai, kad šią savaitę numatytas tarifų pakėlimas neįvyktų, sumažinant nuosmukio riziką. Vis dėlto status quo tebėra skausmingas – 15–25 proc. tarifai ir toliau taikomi 360 milijardų dolerių vertės Kinijos siuntoms į JAV.“

— Changas Shu, vyriausiasis Azijos ekonomistas, ir Davidas Qu, ekonomistas

Preliminarus susitarimas sustabdo JAV tarifų didinimą mainais už Kinijos aktyvesnį žemės ūkio produktų pirkimą. Jei taip ir liks, ateityje laukia dar didesnis pasitikėjimas, nors kol kas nėra neaišku, ar nebus įgyvendintas naujas tarifų turas, numatytas gruodžiui.

Oficialus Kinijos atsakas į „pirmojo etapo“ prekybos susitarimą su JAV buvo atsargus, tačiau palankus, pabrėžiant, kad Pekinas neturi kitos išeities, kaip tik bendradarbiauti su prezidentu Donaldu Trumpu, jei nori bent kiek sušvelninti spaudimą lėtėjančiai ekonomikai.

Prieš tai, kai savaitgalį buvo paskelbtas susitarimas, „Oxford Economics“ prognozavo, kad JAV ir Kinijos prekybai, kuri jau nukrito 20 proc., blogiausia vis dar prieš akis. „Dvišalė prekyba jau pakankamai nukentėjo, ir tikėtina, kad ir toliau ženkliai mažės, ypač jei tarifai, kaip grasinama, bus įvesti ir daugiau prekių“, – teigiama ekonomisto Adamo Slaterio pranešime.

„Nuosmukis įvyko ne vien dėl prekybos įtampos, – pažymėjo Honkongo „Australia & New Zealand Banking Group Ltd.“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas Raymondas Yeungas. – Technikos ciklas nebuvo palankus. Nemanau, kad pirmojo etapo sandoris apčiuopiamai pakeis prekybos perspektyvas.“