Praėjus daugiau nei dešimčiai metų po to, kai išskaidė savo veiklą, dvi didžiausios pasaulyje tabako kompanijos, „Philip Morris International Inc.“ ir „Altria Group Inc.“, vysto derybas dėl susijungimo: sandoris būtų milžiniškas – didžiausias nuo tada, kai „AT&T Inc.“ 2016 m. įsigijo „Time Warner“.

Kurių galų vėl „sumesti skudurus“ po 2008 m. skyrybų, kai investuotojai privertė „Altria“, cigarečių „Marlboro“ gamintoją, atsisakyti savo tarptautinio verslo, kad šis galėtų sutelkti dėmesį į sparčiau augančias užsienio rinkas? Pasaulis per tą laiką labai pasikeitė, o kompanijos pasuko skirtingais keliais.

„Altria“ generalinis direktorius Howardas Willardas, kuris perėmė valdžią 2018 m. gegužę, uždėjo kompanijai savo antspaudą, per pastaruosius mėnesius išleisdamas beveik 15 milijardų dolerių, kad įsigytų didžiausių elektroninių cigarečių ir kanapių gamintojų akcijų paketus. Šitokiu būdu cigarečių gamintojas, kuriam vis dar priklauso 10 proc. alaus milžino „AB-Inbev“ akcijų, skuba įsitraukti į sparčiau augančius verslus.

„Philip Morris“, kuriam nuo 2013 m. vadovauja generalinis direktorius Andre Calantzopoulos, daugiausia dėmesio skyrė tabako kaitinimo technologijai IQOS, išleisdamas jai milijardus dolerių. Ši technologija (dažnai vadinama tiesiog „veipinimu“, suplakant su elektroninėmis cigaretėmis su skysčiu) tik neseniai buvo patvirtinta pardavimui Jungtinėse Valstijose.


Prasmės yra

Pasak „Bloomberg Intelligence“ analitiko Keno Shea, šios skirtingos strategijos kaip tik ir lemia tai, kodėl susijungimas „Philip Morris“ būtų prasmingas.

Iki šiol A. Calantzopoulos tvirtino, kad kompanija neketina turėti reikalų su legaliomis kanapėmis, atkreipdamas dėmesį į reguliavimo riziką. Sandoris su „Altria“ pastūmėtų kompaniją į marihuanos rinką ir suteiktų jai didesnę reikšmę dėl „veipinimo“ pamišusiame rūkalių pasaulyje.

„Euromonitor“ duomenimis, pernai pasaulinė elektroninių cigarečių rinka pasiekė beveik 28 milijardus dolerių ir prognozuojama, kad iki 2023 metų viršys 75 milijardus. Legalių kanapių pardavimai JAV pernai sudarė daugiau nei 10 milijardų dolerių, ir prognozuojama, kad 2024 metais išaugs iki 30 milijardų dolerių, teigia „BDS Analytics“.

„Altria“ tabako verslas, vis dar sudarantis didžiausią kompanijos pelno dalį, smarkiai nukentėjo nuo cigarečių populiarumo sumažėjimo JAV: įmonei tai dar viena priežastis apsvarstyti susijungimą.

Elektroninė cigaretė
„Bloga korta“

„Dėl geografinio padalijimo jiems iškrito bloga korta, – teigia K. Shea. – Jungtinėse Valstijose jie iš tiesų smarkiai suvaržyti.“

Tabako milžinai antradienį pripažino, kad veda derybas, tačiau atsisakė pakomentuoti plačiau. „Philip Morris“ priklausytų maždaug 58 proc. naujosios jungtinės bendrovės akcijų, o sandoris būtų pagrįstas „Altria“ rinkos verte praėjusios savaitės pabaigoje Niujorko biržoje (apytikriai 87 milijardų dolerių), teigia su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

Susijungus metinės santaupos galėtų siekti 1 milijardą dolerių, praneša šaltinis. Kompanijos svarsto susijungimą be priemokų remiantis rugpjūčio 23 d. akcijų kainomis, siekdamos įvykdyti sandorį per šešis mėnesius.

Galimas sandoris išgąsdino abiejų kompanijų investuotojus. Iš pradžių, kai derybos buvo tik paskelbtos, „Altria“ akcijos pakilo, tačiau galiausiai dieną užbaigė su 4 proc. „Philip Morris“ nukrito 7,8 proc. – daugiausiai nuo 2018 m. balandžio.

Kai kompanijos išsiskyrė, tabako gamintojai JAV susidūrė su ieškiniais ir nagrinėjimais; investuotojai skundėsi, kad tai trukdo verslui. Nors spaudimas šiek tiek sumažėjo, pramonė vis dar neatsikrato reguliatorių persekiojimo, kadangi JAV Maisto ir vaistų administracija siekia sumažinti nikotino kiekį cigaretėse ir uždrausti mentolį.

„Galimybė vėl suvienyti kompanijas buvo neretai svarstoma, tačiau mes netikėjome, kad tai įvyks, atsižvelgiant į sunkią reguliavimo naštą JAV rinkoje ir silpnėjantį augimo profilį“, – prisipažino „Stifel“ analitikas Chrisas Growe'as.

„Veipinimas“, kaitinimas ir žolė

Siekdama kompensuoti nuostolius dėl Jungtinėse Valstijose mažėjančios tradicinių cigarečių paklausos, „Altria“ gruodžio mėnesį investavo 12,8 milijardų dolerių ir įsigijo „Juul Labs Inc.“ 35 proc. akcijų paketą. Šis elektroninių cigarečių gamintojas kol kas dominuoja šalies „veipinimo“ rinkoje.

Anksčiau tą patį mėnesį kompanija paskelbė investuojanti į Kanados marihuanos gamintoją „Cronos Group Inc.“. Legalių kanapių rinka visame pasaulyje sparčiai plečiasi, nes vis daugiau JAV valstijų prisijungia prie kitų pasaulio šalių, kad sušvelnintų apribojimus marihuanai.

Analitikai svarstė, kad „Juul“ galėtų padėti išplėsti „Philip Morris“ produkciją į užjūrį, kur šiuo metu San Franciske įsikūrusios kompanijos veikla yra ribota.

Net elektroninės cigaretės, kurios laikomos sveikesnėmis už paprastas, yra nuodugniai tikrinamos, nes reguliavimo institucijos tiria, ar „Juul“ ir kitų kompanijų gaminiai, mažėjant tradicinių cigarečių populiarumui, neįvedė naujos kartos tabako produktų. Neseniai Ilinojuje buvo užfiksuotas mirties atvejis, kuris gali būti susijęs su „veipinimu“, o sveikatos apsaugos pareigūnai tiria daugybę kitų paslaptingų susirgimų.

Efektyviau

Vis dėlto „Altria“ greičiausiai tikisi, kad neigiamos antraštės, kuriose figūruoja „Juul“, pasibaigs, o reguliavimo institucijos galiausiai priims elektroninius produktus kaip saugesnę cigarečių alternatyvą, teigia K. Shea.

Tuo tarpu „Philip Morris“ nustatė, kad tabako kaitinimo sistema IQOS rezonuoja tokiose rinkose kaip Pietų Korėja ir Japonija. Įrenginys dar tik neseniai buvo patvirtintas pardavimui JAV, kur „Altria“ išsikovojo teises jį pardavinėti.

Pasak „Jefferies“ analitiko Ryano Tomkinso, „IQOS vertės sukūrimas Jungtinėse Valstijose taptų efektyvesnis turint bendrą nuosavybę“.