Aplinkosaugininkų grupė apkaltino palmių aliejaus tiekėjus, parduodančius aliejų konditerijos milžinei „Mondelez International Inc.“, kuri gamina garsiuosius juodai baltus kreminius sausainius ir „Cadbury“ šokolado plyteles, dėl miškų iškirtimo ir orangutanų buveinių sunaikinimo Indonezijoje.
Atsakydama į tai, Ilinojuje įsikūrusi „Mondelez“ pranešė „Bloomberg News“ aktyviai bendradarbiaujanti su tiekėjais, siekdama užtikrinti, kad palmių aliejus būtų visiškai atsekamas ir dėl jo gavybos nenukentėtų miškai, o dėl pažeidimų iš tiekimo grandinės išbraukusi 12 bendrovių.

Susirūpinimas dėl palmių aliejaus aplinkosauginio ir socialinio poveikio paskatino didesnę kontrolę: nemažai ūkininkų buvo apkaltinti piktnaudžiavimu lydimine žemdirbyste, kai plantacijų labui išdeginami ištisi žemės plotai, sunaikinami atogrąžų miškai ir gyvūnų buveinės, o sykiu didinama vandens ir oro tarša.

Tai paragino vyriausybes ir gamintojus dėti pastangas pagerinti atogrąžų aliejaus išgavimą ir pardavimą bei inicijuoti apskritąjį stalą, kuris stebėtų, kiek aliejaus pramonė paiso tvarumo. Ketvirtadienį palmių aliejaus ateities sandoriai išliko beveik nepakitę, o per praėjusią sesiją pardavimai pasiekė žemiausią lygį per 3 metus. Trečiadienį Niujorke „Mondelez“ akcijos nukrito 0,7 proc.

„Greenpeace“ analizė

Pasak „Greenpeace“ atliktos miškų kirtimo analizės, už kurią atsakingi 25 palmių aliejaus gamintojai, dalyvaujantys „Mondelez“ ir kitų prekių ženklų tiekimo grandinėje, tarp 2015 ir 2017 metų Indonezijoje buvo sunaikinta beveik 25 000 hektarų orangutanų buveinių ir 70 000 hektarų atogrąžų miškų.

Pasak „Mondelez“, kuri teigia esanti atsakinga už apytikriai 0,5 proc. pasaulinio palmių aliejaus suvartojimo, bendrovė yra įsipareigojusi „padaryti galą miškų naikinimui“ savo palmių aliejaus tiekimo grandinėje ir toliau nedirbti su tiekėjais, kurie neatitinka jos principų. 2017 m. pabaigoje 96 proc. „Mondelez“ palmių aliejaus buvo atsekama, o 99 proc. gaunama iš tiekėjų, kurių politika atitinka bendrovės reikalavimus.

„Savo tiesioginių tiekėjų prašome, kad jie kreiptųsi į savo tiekėjus ir reikalautų planuoti ir stebėti plantacijas, kuriose auginamas aliejus, kad galėtume prižiūrėti tolesnį atsekamumą, – el. paštu „Bloomberg“ atsakė „Mondelez“. – Be to, dėl pažeidimų iš savo tiekimo grandinės pašalinome 12 bendrovių.“