Dvidešimt keturios firmos, tarp jų „Saudi Basic Industries Corp.“, „Almarai Co.“, „Saudi Telecom Co.“ ir „National Shipping Co.“, sutiko prisijungti prie plano ir per ateinančius dešimt metų skirs 5 trilijonus rialų (1,33 trln. dolerių) vidaus kapitalo išlaidų, pranešė karūnos princas Mohammedas bin Salmanas.

Naujas planas buvo pristatytas po to, kai praėjusių metų koronaviruso pandemija ir naftos rinkos suirutė sukėlė Saudo Arabijoje dvigubą krizę, o 35-erių metų princo užmojis paskatinti ne nafta paremtą ekonomiką ir sumažinti nedarbą buvo atidėtas.

Kompanijoms pravers papildomos subsidijos ir galimybė lobizuoti įstatymų pokyčius, pridūrė jis.

„Aramco“ – didžiausios pasaulyje naftos kompanijos, kurios 98 proc. valdo karalystė – mažumos akcininkai ir toliau gaus dividendus, patvirtino faktinis karalystės vadovas. Kitų firmų akcininkai, pasak jo, gaus naudos iš kylančių akcijų kainų plečiantis ekonomikai.

„Tai, ką mes bandome sukurti, yra Saudo Arabijos augimas: BVP augimas, daugiau darbo vietų Saudo Arabijoje, daugiau pajamų Saudo Arabijos vyriausybei ir geresnis gyvenimas šalies piliečiams, – sakė princas žurnalistams antradienį per naktinę spaudos konferenciją Rijade. – Tai nepakenks kompanijų akcininkams, nes užuot gavę dividendus grynaisiais, jie gaus akcijų rinkos augimą.“

Radikali transformacija

Dividendų mažinimas reinvestavimo tikslais – nebūtinai bloga žinia Saudo Arabijos rinkų investuotojams, teigia Hedi Ben Mlouka, „FIM Partners“ vadovas Dubajuje.

„Prarasite dividendų pajamingumą, bet gausite augimo pagreitį, – trečiadienį sakė jis „Bloomberg Television“. – Taip turėtų mąstyti kiekvienas ilgalaikis investuotojas. Tai šalis, kuri išgyvena transformaciją. Turite priimti šiuos radikalius pokyčius.“

5 trilijonai rialų iš privačių firmų – dalis 27 trilijonų rialų plano, kurį antradienį paskelbė princas Mohammedas, išvardydamas per ateinančius dešimt metų planuojamas investicijas. Centrinės vyriausybės išlaidos per tą patį laikotarpį sudarys apie 10 trilijonų rialų, tuo tarpu valstybinis turto fondas anksčiau paskelbė planuojantis investuoti dar 3 trilijonus rialų, sakė princas.

Dar 4 trilijonai rialų dešimtmečio planui įgyvendinti ateis iš privačių investicijų (nacionalinė investavimo strategija kol kas nepaskelbta), o paskutiniai 5 trilijonai – iš įprastų vartotojų išlaidų.

Diversifikuoti ekonomiką

Pranešimas aiškiai pabrėžė, kad princo dėmesys atgręžiamas į vidaus reikalus, kol jis bando diversifikuoti didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos ekonomiką ir sukurti pakankamai darbo vietų jaunatviškai karalystės populiacijai. Jis taip pat parodė, kad vyriausybė tikisi, jog augimą paskatins vargstantis privatus sektorius – kuris nuo seno yra priklausomas nuo valstybės išlaidų.

„Įmonėms tai tikrai bus spaudimas, įpareigojantis investuoti į vietines iniciatyvas, – sakė Karen Young, Amerikos įmonių institute Vašingtone reziduojanti mokslininkė. – Princas įsivaizduoja, kad bendros kelių kartų santaupos turėtų būti skirtos jo ir jo kartos išlaidoms, taigi azartas slypi tame, kad jis galės jomis pasinaudoti ir pradėti ponaftinę erą.“

Vyriausybė vis dar derasi su kitomis kompanijomis dėl prisijungimo prie programos, tačiau maždaug 60 proc. iš 5 trilijonų rialų bus gauta vien iš „Aramco“ ir „Sabic“.
„Dividendai „Aramco“ akcininkams išliks stabilūs, – sakė princas. – Mes jiems tai pažadėjome ir ketiname pažadą tesėti.“

„Išsiparduosime“

Mainais už firmų dalyvavimą „suteiksime joms subsidijas, keisime įstatymus, kaip jos pageidaus, ir sudarysime jų norų sąrašą, kad tai įvyktų“, – pridūrė jis.

Princas Mohammedas taip pat sakė, kad karalystės turto fondas „Public Investment Fund“ (PIF) sieks išparduoti kai kurias vietines akcijas, kad galėtų paremti naujas investicijas.

„Nelaikysime savo dalies amžinai, kad ir kokios brandžios būtų tos investicijos – išsiparduosime, – teigė karūnos princas. – Taigi, jei turime 70 proc. kompanijos akcijų, tai jau negerai – nuo šiol PIF priklausys 30 proc., o likę 40 proc. bus išparduoti.“

Pernai PIF baigė išparduoti 70 proc. „Sabic“ akcijų „Aramco“: sandorio metu buvo gauta apie 70 milijardų dolerių. PIF valdo didelius daugelio Saudo Arabijos kompanijų, tarp jų „Saudi Telecom Co“ ir Nacionalinio komercinio banko, akcijų paketus. Princas nekomentavo jokių konkrečių akcijų išpardavimų, kuriuos planuoja skelbti PIF.

90 proc. iš 27 trilijonų rialų plano finansavimo ateis iš Saudo Arabijos, sakė jis. Maždaug 2 trilijonai rialų greičiausiai bus gauti iš užsienio investicijų, įskaitant Artimųjų Rytų ir Vakarų bei Azijos investuotojus. Tai reikštų daugiau nei 50 mlrd. dolerių užsienio investicijų per metus, palyginti su 4,6 mlrd. dolerių 2019 m.

„Taip, tai ambicinga. Taip, per pastaruosius ketverius metus pasakėme daug ambicingų dalykų, – pabrėžė karūnos princas. – Tikiu, kad per ateinančius dešimt metų mums pavyks tai įgyvendinti.“