Farchado Achmedovo sūnus, Temuras, atsidūrė teisinės kovos, susijusios su didžiausia Jungtinėje Karalystėje skyrybų byla, centre. Pasak 27-erių metų vyro, jo motina, Tatjana Achmedova, gerai žinojo apie jo prekybos veiklą, kai jis studijavo Londono ekonomikos mokykloje. Ji net ramino jį dėl patirtų nuostolių.

„Tas faktas, kad sumos buvo astronominės, neturi reikšmės, – juridiniuose dokumentuose teigia Temuro advokatas, Robertas Levy‘is. – Kai kurie superturtuoliai negaili savo vaikams neįsivaizduojamų pinigų sumų. Tą darė ir Farchadas su Tatjana, kai gyveno santuokoje.“

Londono teismą istorija pasiekė tada, kai Tatjana apkaltino savo sūnų „besąlygiškai“ padedant jos buvusiam vyrui. Moteris siekia atgauti 450 mln. svarų sterlingų (596 mln. JAV dolerių) teismo patvirtintą pinginę kompensaciją po skyrybų, ir tvirtina, kad abu vyrai susimokė ir nuslėpė pinigus. Farchadas Achmedovas atsisakė mokėti ir tuo išprovokavo Tatjaną kelti bylas mažiausiai šešiose šalyse.

Farchadas Achmedovas didžiąją savo turto dalį įgijo 2012 m. lapkritį pardavęs savo turimą Rusijos dujų gamintojos akcijų paketą už 1,4 mlrd. JAV dolerių.

Ši teisinė kova kol kas apsiriboja nesėkmingomis juristų pastangomis konfiskuoti kažkada Romanui Abramovičiui priklausiusią 115 metrų ilgio jachtą, kuri dabar slepiama Dubajuje, ir per 140 mln. dolerių vertės šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją, laikomą patikimai saugomoje saugykloje Lichtenšteine, žinomoje kaip „Treasure House“.

Šią savaitę vykstančiame teismo posėdyje pagrindinis dėmesys skiriamas tariamam Temuro turtui. Tatjanos juristų komanda pareiškė, kad teisėja Gwyneth Knowles galėjo nurodyti parduoti jo Londono apartamentus, nuosavybę, kuri kažkada buvo įsigyta už 29 mln. svarų sterlingų.

„Mano akimis, dienos prekyba valiutomis (day-trading, Delfi) prilygsta lošimams“, – sakė Tatjana duodama parodymus pirmadienį.

Temuras ruošiasi liudyti kiek vėliau šią savaitę; teisėjui jis kiek anksčiau sakė, kad, nors turėjo būti Londone, jis atskrido į Maskvą, nes jaučiasi įsitempęs ir išsigandęs. Likus kelioms valandoms iki posėdžio, jis pripažino mėginęs nuslėpti kai kuriuos savo planus – taip darydamas, jis pažeidė teismo sprendimą. „Naujausias pareiškimas buvo „didžiulis prisipažinimas“, sakė jo advokatas.

„Tai ponas, kuris žaidė su ugnimi“, – mėgindamas apriboti informacijos prieinamumą, apie Timurą sakė R. Levy‘is.

Centrinis Temuro bylos aspektas yra tas, kad jo motina žinojo apie jo prekybą – net jeigu tam ir nepritarė – ir kad nebuvo mėginta imtis jokių veiksmų, kad pinigai būtų nepasiekiami. Bet Tatjana teigė, kad jos vyriausiasis sūnus atliko pagrindinį vaidmenį minėtame plane ir jame dalyvavo nuo 2015 m. rugsėjo, dar prieš kitas metais priimtą teismo sprendimą dėl santuokos nutraukimo.

„Jeigu Tatjanos problema neegzistuotų, mano tėvas niekur neperkeltų savo aktyvų“, – tuo metu elektroniniame laiške rašė Temuras.