Prekiautojai, priimantys „Urals“ tipo žaliavinę naftą Ust Lugos terminale, teigia, kad dalis naftos ir toliau viršija priimtiną organinių chlorido junginių kiekį. Ust Luga yra pagrindiniai jūrų vartai Rusijos naftos tiekimui į Europą, ir užterštumo problema uoste nuo šių metų balandžio sukėlė ženklių eksporto trikdymų. Nuo praėjusio pirmadienio, kai Rusijos energetikos ministerija pranešė, esą visos tiekiamos naftos partijos yra švarios, buvo pakrautas mažiausiai vienas krovinys nešvarios naftos, teigia prekiautojai, paprašę neskelbti jų pavardės dėl informacijos konfidencialumo.

Šalies vamzdyno tinklo operatorės „Transneft“ atstovas spaudai atsisakė komentuoti šią informaciją. Rusijos energetikos ministerija nebuvo pasiekiama prašymams pakomentuoti.

Dalinis atnaujinimas

Rusija skuba kuo greičiau grąžinti naftos eksportą į ankstesnį įprastą lygį, po to, kai tiekimas į Europą per Ust Lugos terminalą ir „Draugystė“ („Družba“) vamzdynu balandį buvo sustabdytas dėl chloro junginiais užterštos naftos, kuri gali smarkiai apgadinti perdirbimo įrangą. Norint visiškai atnaujinti srautus gali prireikti „kelių mėnesių sunkaus darbo“, nes milijonai tonų užterštos naftos turi būti pašalinta iš vamzdynų Baltarusijoje bei Ukrainoje, kaip ir saugyklose Baltijos uoste.

Iki praėjusio antradienio buvo visiškai atnaujintas švarios naftos srautų tiekimas į Baltarusijos Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, tačiau šiaurinė „Draugystės“ atšaka, nusidriekianti iki sienos su Lenkija, tuo metu vis dar neveikė.

Pietinė vamzdyno atšaka transportuoja neužterštą žaliavinę naftą į Ukrainą, kuri jau iki šios savaitės turėtų būti pajėgi atnaujinti švarios naftos tiekimą į Slovakiją bei Vengriją, praėjusį trečiadienį sakė „Trasneft“.

Žemesni pajėgumai

Nesiliaujantys sunkumai Ust Lugos terminale, kuris prieš daugiau nei savaitę pirmą kartą po incidento sulaukė neužterštos naftos partijos, atkreipia dėmesį į sunkumus, susijusius su didelio vamzdynų bei terminalų tinklo išvalymu ir didelės organinių chloridų koncentracijos likvidavimu. Chloro junginiai, kuriais buvo užteršta nafta, gali smarkiai apgadinti perdirbimo įrangą.

Nors energetikos ministerija paneigė bet kokį krizės poveikį Rusijos naftos gamybai, gavybos apimtys gegužės 2–12 dienomis, lyginant su balandžiu, vidutiniškai sumažėjo nuo 11,233 iki 11,16 mln. barelių, rodo „Bloomberg“ naujienų agentūros paskaičiavimai, paremti Energetikos ministerijos CDU-TEK padalinio duomenimis.

Nors bendri nuostoliai dėl taršos dar nėra galutinai įvertinti, rodikliai „nesiekia milijardų ar šimtų milijonų dolerių“, praėjusį trečiadienį Sočyje žurnalistams sakė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Dėl susiklosčiusios situacijos pasaulinė naftos rinka neteko vidutinio tankio žaliavinės naftos, savo struktūra panašios į „Urals“ tipo naftą, ir privertė perdirbimo įmones keliose Europos valstybėse sumažinti žaliavinės naftos perdirbimo apimtis, praėjusio trečiadienio pranešime teigė Tarptautinė energetikos agentūra (IEA).

„Urals“ alternatyvų iš tarptautinių rinkų suradimas tampa kaskart vis brangesnis“, – sakė Paryžiuje įsikūrusi konsultacinė įmonė, atkreipdama dėmesį į tai, kad tokio pobūdžio varžtai bei apribojimai atsiranda kaip tik tuo metu, kai Artimųjų Rytų gamintojai nusprendė didinti savo siūlomos naftos kainas.