Tačiau aukcionų namai tvirtina, kad milijardierius Dmitrijus Rybolovlevas iš dalies pats kaltas dėl to, kad leido savo senam bičiuliui ir šveicarų prekiautojui meno kūriniais Yvesui Bouvier užsiprašyti per didelę kainą už keturis retus kūrinius, įskaitant Leonardo‘ui da Vinciui priskiriamą paveikslą „Salvator Mundi“ („Pasaulio gelbėtojas“), kuris 2017 metais tapo brangiausiai kada nors parduotu meno kūriniu.

JAV apygardos teisėjas Jesse‘as Furmanas Manhatane jau pradėjęs nagrinėti D. Rybolovlevo ieškinį prieš „Sotheby‘s“. Milijardierius siekia prisiteisti daugiau kaip 232,5 mln. JAV dolerių žalos atlyginimo.

„Tačiau pinigai nėra vienintelis klausimas, – sakė D. Rybolovlevo advokatas Danielis Kornsteinas. – Kalbama apie viešąjį interesą, apie ne tik turtingus žmones. Nukentėjusiuoju gali tapti bet kas.“

Ši byla suteiks retą galimybę pažvelgti atidžiau į dažnai neskaidrią sritį, kurioje tarpininkai tarpininkauja sudarant meno sandorius tarp itin turtingų pirkėjų ir pardavėjų, ne visada žinančių vienas kito tapatybę.