„Gazprom“, tiekianti didelius gamtinių dujų kiekius į Europą vamzdynu, pirmenybę teikia ilgalaikėms sutartims, suteikiančioms rinkai stabilumo, teigė generalinio direktoriaus pavaduotoja Jelena Burmistrova iš anksto įrašytame vaizdo įraše „Flame“ konferencijoje Amsterdame. Tuo tarpu pačios Europos suskystintų gamtinių dujų (SGD) gamyba ir importas sumažėjo, ir kroviniai keliauja kita kryptimi, į patikimas rinkas Azijoje, sakė ji.

„Būta netikslių pranešimų ir spekuliacijų apie „Gazprom“ veiksmus, – sakė J. Burmistrova. – Mes nejaučiame jokio spaudimo parduoti tiek, kiek galime, per trumpą laiką. Tai pakenktų rinkų nuspėjamumui, tiek mums, tiek mūsų klientams.“

„Gazprom“ atsidūrė dėmesio centre, kai dujų kainos Europoje tapo daugiau nei penkis kartus didesnės nei prieš metus, o atsargos regiono dujų saugyklose po ilgos ir šaltos žiemos ir atsigavus paklausai po pandemijos ėmė sekti. Europos prekiautojai atidžiai stebi kiekvieną žingsnį, kurį žengia pagrindinė dujų eksportuotoja, pažadėjusi padidinti atsargas savo saugyklose, ypač Vokietijoje bei Austrijoje, nuo kitos savaitės.

„Gazprom“ nuolat tvirtina tiekianti dujas į Europą pagal klientų užklausas. Bendrovės verslo partneriai ir klientai nepateikia kaltinimų Rusijai, sakė J. Burmistrova.

Pareigūnė pakartojo, kad ilgalaikės sutartys su sąlyga „imk arba mokėk“ daro rinką subalansuotą ir nuspėjamą ir dėl to „yra pelningos investuotojams“, taip pat perspėjo dėl indeksavimo ir trumpalaikės prekybos.

„Mes nesame suinteresuoti nei rekordiškai žemomis, nei rekordiškai aukštomis dujų kainomis, – sakė J. Burmistrova. – Nesusipratimai dėl ilgalaikių „Gazprom“ strategijų dažnai lemia klaidingą bendrovės veiksmų ir interesų suvokimą.“

Ilgalaikė „Gazprom“ verslo strategija siejama su gamybos apimties augimu ir yra grindžiama „perspektyvios rinkos Rusijoje ir jos pagrindiniuose eksporto objektuose vertinimais“, – sakė ji.

J. Burmistrova taip pat pabrėžė „Gazprom“ vaidmenį Azijos rinkoje, Rusijos eksportui tenkinant vis didėjančią dujų paklausą Kinijoje. Rekordinės dujų kainos Europos rinkoje rodo, kad dujų reikės ir ateityje.

„Dujos bus paklausios dar daugelį metų“, – sakė ji.

Kremlius antradienį pakartojo, kad Rusija išlieka įsipareigojusi padidinti Europai tiekiamų gamtinių dujų apimtį po lapkričio 8 dienos, kai tik bus sukauptas pačiai Rusijai reikalingas atsargų kiekis.