Kreditinis įvykis įvyko, kai kuponas, kuris turėjo būti apmokėtas kovo 14 dieną, nepasiekė investuotojų, pasibaigus nustatytam dešimties dienų pereinamajam terminui, pranešė Tarptautinės apsikeitimo sandorių ir išvestinių finansinių priemonių asociacijos komitetas (EMEA Credit Derivatives Determinations Committee).

Toks sprendimas gali tapti precedentu Rusijos vyriausybei ir vietos įmonėms, atsidūrusioms panašioje situacijoje. Nuo karo Ukrainoje pradžios Vakarų bankai ir kiti finansiniai tarpininkai blokuoja mokėjimus už obligacijas, atsižvelgdami į teisinius su sankcijomis susijusius padarinius, ir taip faktiškai užkerta Rusijos paskolų gavėjams kelią į pasaulinę finansų sistemą.

Valstybinė bendrovė „Rusijos geležinkeliai“ bandė sumokėti palūkanas [obligacijos kuponą] kovo mėnesį, bet nesėkmingai dėl „bankų korespondentų tinklo teisinių ir priežiūros atitikties reikalavimų“.
Komiteto sprendimu, sutartys, kuriomis bendrovės skola apdrausta nuo defolto, bus pradėtos vykdyti, o turėtojai dabar lauks, kiek už tai bus sumokėta. Nutarimas neturi tiesioginio poveikio investuotojams į obligacijas, kurie iki šiol neprašė nedelsiant grąžinti jiems jų lėšas.

„Beveik neišvengiama“

Rusijos finansų ministerija kaltina Jungtines Valstijas ir kitas šalis mėginant įstumti ją į defoltą, – tai būtų jos pirmasis per daugiau nei šimtmetį tarptautinės skolos įsipareigojimų nevykdymas. Praėjusią savaitę šalis buvo priversta apmokėti dviejų dolerių obligacijas rubliais, kad galėtų įvykdyti savo skolinius įsipareigojimus, nors obligacijos to neleido.

„Situacija pasiekė stadiją, kai techninis Rusijos įsipareigojimų neįvykdymas jau beveik neišvengiamas“, – teigė Gary‘is Kirgas, kapitalo rinkos bendrovės „TwentyFour Asset Management LLP“ besivystančių rinkų portfelio valdytojas.

Šeštadienį „S&P Global Ratings“ pareiškė, kad mokėjimas kita valiuta tolygus defoltui, nors vyriausybė turi laiko iki gegužės pradžios ištaisyti situaciją ir konvertuoti į dolerius. Praėjusią savaitę kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandoriai (CDS), kurie ties tokiu lygiu yra gana nelikvidūs, parodė, kad yra 99 proc. tikimybė, jog per dvylika mėnesių bus neįvykdyti išorės skolos įsipareigojimai. Dabar CDS rodo 88 proc. tikimybę.

Tačiau oficialus defoltas gali paskatinti Rusijos vyriausybę imtis teisinių atsakomųjų priemonių, Rusijos laikraščiui „Izvestija“ interviu sakė finansų ministras Antonas Siluanovas.

Anot „Alphamatrix Finance“ partnerio Ženevoje, Rogerio Landuccio, tai būtų „visiškai politiškai sąlygotas įsipareigojimų neįvykdymas, galintis turėti didžiulių išlaidų bankams ir CDS apsidraudimo sandorių rinkoje“. Teisininkams ir atitikties užtikrinimo pareigūnams bus „daugybė darbo be jokio akivaizdaus rezultato“, – sakė jis.