Dėl pastaruoju metu vyravusių karštų ir sausų orų pietinėje Rusijos kviečių juostoje, kur vos prieš kelias savaites prasidėjo javapjūtė, baltymų kiekis grūduose smarkiai ūgtelėjo. Didesnis baltymų keikis siejamas su glitimu, komponentu, dėl kurio duonos tešla įgauna standumo ir tamprumo.

Andrejaus Burdino ūkyje, esančiame pietiniame Krasnodaro regione, aukštos kokybės kviečiai – su bent 13 proc. baltymų – sudaro maždaug 80 proc. visų šių metų derliaus. Tokių kviečių derlius yra keturis kartus didesnis nei įprastai.

„Pagerinti kokybę reikalauja tam tikrų pastangų, – telefonu kalbėjo A. Burdinas. – Šiais metais netgi tie, kurie nė kiek nesistengė, surinko aukštos kokybės grūdų derlių. Tiesiog pasisekė.“

Kai kurie ūkininkai reikalauja aukštesnių kainų už geresnės kokybės kviečius, bet dėl didelės tokių grūdų pasiūlos to tikėtis sunku, pridūrė jis. „Mūsų laukia antplūdis kviečių su 12,5 proc. baltymų pietinėje Rusijoje“, – teigia Dmitrijus Rylko, Žemės ūkio rinkos studijų instituto (IKAR) konsultacinio skyriaus vadovas.

Šių metų gegužę ir birželį oro temperatūra buvo tokai aukšta, jog dalis analitikų ėmė mažinti Rusijos derliaus prognozes. Rusijos centrinėje dalyje šiuo metu prasidėjusi javapjūtė tęsis iki rugsėjo, derliui nokstant Sibire. Ilgainiui, tęsiantis javapjūtei, bendra Juodosios jūros regiono derliaus kokybė gali priartėti prie įprastos, teigia Maskvos įsikūrusio instituto IAKR specialistai.
Rusijos ūkininkai nuima neįprastai aukštos kokybės kviečių derlių

Kai kurie pietinės Rusijos ūkininkai bando pasilaikyti grūdų atsargas, tikėdamiesi gauti didesnes priemokas už aukštos kokybės kviečius, jeigu derlius kitose Rusijos dalyse bus mažesnis, sakė A. Burdinas.

„Aš turiu šiek tiek kviečių su 16 proc. baltymų. Kitados toks pasiekimas būdavo laikomas didžiuliu, – pasakojo jis. – Tačiau siūloma kaina – ta pati kaip ir už kviečius su 12,5 proc. baltymų. Tiek daug lėšų investuota į geresnę kokybę, – ir kas dabar? Visi tie pinigai vėjais?“

Aukštesnė kokybė vis tiek reiškia, kad didžiausios kviečių eksportuotojos pasaulyje prekybininkams teks mokėti didesnę kainą už grūdus iš ūkininkų. Tai iš dalies paaiškina, kodėl Rusija, tradiciškai pagrindinė grūdų į Egiptą tiekėja, per du neseniai vykusius konkursus šioje Afrikos šalyje buvo ignoruojama ir buvo pasirinkti pigesni grūdai, rodo IKAR duomenys.

Ukraina, dar viena stambi Juodosios jūros kviečių eksportuotoja, taip pat gali džiaugtis aukštos kokybės kviečiais, vos prasidėjus javapjūtei.

Gali būti daugiau surinkta ir pašarų kokybės kviečių, nes darbai laukų sąlygomis perkeliami į šiaurę ir vakarus, sakė Andrejus Novosiolovas, Kijeve įsikūrusios konsultacinės įmonės „Spike Invest Solutions“ direktorius. Vis tiek yra tikimybė, kad bendras derlius vis tiek galiausiai bus lygintinas su įprastu sezonu, su 50–60 proc. malimui tinkamos kokybės.