Baigiantis pirmojo ketvirčio pelno sezonui, apskaičiuota, kad „S&P 500“ indekse stebimų kompanijų pelnas, palyginti su buvusiu prieš metus, vidutiniškai susitraukė 3,7 proc. Nors „Bloomberg Intelligence“ surinkti duomenys rodo, kad 78 proc. įmonių viršijo prognozes, tai ne taip įspūdinga, kaip skamba, turint galvoje, kad analitikai prieš prasidedant sezonui gerokai apkarpė savo lūkesčius.

Dar svarbiau yra tai, kad šis ketvirtis buvo antrasis iš eilės, per kurį Amerikos korporacijų pelnas mažėjo. Remiantis „Bloomberg Intelligence“ surinktais duomenimis, šiuo metu pesimistinės pelno prognozės daugiausia sukasi apie balandžio–birželio mėnesių laikotarpį, kuriam numatomas 7,3 proc. pelno nuosmukis. Analitikai mano, kad didesnės palūkanų normos ir silpstanti vartotojų paklausa neigiamai atsilieps ir 2023 m. trečiajam ketvirčiui, ir atšaukia ankstesnes prognozes, kad maždaug aplink tą metą pelnas turėtų pradėti atsigauti.

Tai verčia manyti, kad pelno nuosmukis tęsis ilgiau nei per pandemiją. Paskutinį kartą ilgiau nei tris ketvirčius trunkantis pelno nuosmukis stebėtas 2015–2016 m., kai Federalinis rezervų bankas (FED) pradėjo paskutinį palūkanų normų didinimo ciklą.

Taigi nenuostabu, kad nuo balandžio vidurio, kai pagrindiniai Volstrito skolintojai paskelbė pelno sezoną, „S&P 500“ indeksas nepatyrė jokio prieaugio.

„Optimistai pastebėtų, kad niūriausios analitikų prognozės nepasitvirtino ir didelė kompanijų dalis pirmąjį ketvirtį viršijo savo tikslus, – sakė Marija Veitmanė, „State Street Global Markets“ vyresnioji strategė. – Pesimistai pasakytų, kad pelnas traukiasi, o prognozės ateičiai silpnos.“

Maržų spaudimas

Dėl lėtėjančios ekonomikos traukiasi ir pelno maržos, kurios, kaip rodo dauguma prognozių, neatsigaus iki paskutinio 2023 m. ketvirčio. „PayPal Holdings Inc.“ – viena iš kompanijų, perspėjusių, kad pakoreguotos veiklos maržos neaugs taip sparčiai, kaip tikėtasi. Dar viena kompanija, sumažinusi maržų prognozes, buvo „Tyson Foods Inc.“.

„Nors pirmojo ketvirčio pelnas atrodo stiprus, matome, kad atsiranda įtrūkimų ten, kur pardavimų augimas lenkia pelno augimą, o tai mažina verslo maržas“, – teigė Anneka Treon, „Van Lanschot Kempen“ vadovė.

Recesija

Kompanijos ryžosi pradėti atleidinėti darbuotojus, o įvairiose pramonės šakose – nuo technologijų iki mažmeninės prekybos – buvo panaikinta dešimtys tūkstančių darbo vietų. Tokio sprendimo poveikis turėtų atsispindėti balandžio–birželio laikotarpio pajamose.

„Morgan Stanley“ strategas Michaelas Wilsonas artimiausiais mėnesiais prognozuoja „papildomą maržų mažėjimą“, nes pagrindinė kliūtis didesniam pelnui bus darbo jėgos išlaidos, o silpnesnė ekonomika neigiamai paveiks įmonių kainodaros galią.

Bankininkystės sektoriaus sunkumai

Išaugusios pajamos iš palūkanų, pelnas iš prekybos ir indėlių generuojamos įplaukos leido skolintojams pamiršti kovo mėnesį patirtą finansinį stresą, o „JPMorgan Chase & Co“ generalinis direktorius Jamie‘is Dimonas teigia, kad krizė netruks pasibaigti.

Tačiau yra ir kitų sunkumų. Kadangi vis daugiau amerikiečių vėluoja mokėti įmokas, keturių didžiausių JAV bankų nurašytų vartojimo paskolų bendra suma nuo praėjusių metų išaugo 73 proc. Smarkiai padaugėjo atidėjinių, o smulkesnės įmonės, tokios kaip „Lazard Ltd.“, patiria spaudimą dėl sulėtėjusių sandorių.

„Mažesnių įmonių nuosmukis, kilęs susitraukus bankų skolinimui, gali pasireikšti ir finansų rinkose, nes lėtėja bendras verslo aktyvumas, taigi galiausiai bus paveiktas ir vartotojas“, – sakė Paulas de la Baume, „FlowBank SA“ vyresnysis rinkos strategas.

Pasak „Franklin Templeton Investments“ generalinės direktorės Jenny Johnson, minėtos problemos gali atsiliepti ir komerciniam nekilnojamajam turtui. Ji pažymėjo, kad 25 proc. šiam sektoriui teikiamų paskolų gaunama iš mažųjų bankų.

Plačiai nuskambėję tokių kompanijų kaip „Brookfield Corp.“ ir „Columbia Property Trust“ hipotekos įsipareigojimų nevykdymai sukrėtė visą nekilnojamojo turto sektorių: „S&P 500“ nekilnojamojo turto indeksas šiemet nepakito, neleisdamas augti ir platesniam lyginamajam indeksui.

Skaičiavimai

Technologijų dominavimas

Technologijų kompanijos pirmąjį ketvirtį buvo optimistinė atsvara: „Apple Inc.“, „Meta Platforms Inc.“, „Google“ patronuojanti „Alphabet Inc.“ ir „Amazon.com Inc.“ – visos pranoko lūkesčius. Joms taip pat išėjo į naudą tai, kad Federalinis rezervų bankas nustojo didinti palūkanų normas.

Vis dėlto prognozuojama, kad antrąjį ketvirtį technologijų sektoriaus pelnas susitrauks daugiau nei 7 proc. Maža to, kaip pažymi „Bloomberg Intelligence“ analitikai, technologijų sektorius sudaro 35 proc. S&P rinkos kapitalizacijos, bet šiek tiek mažiau nei 30 proc. pelno. Pasak analitikų, technologijų, žiniasklaidos ir telekomunikacijų sektorių pajamų augimas iki 2024 m. greičiausiai atsiliks nuo platesnio indekso, todėl jų akcijos bus labiau pažeidžiamos.

Vienas iš investuotojų, mėgstančių pasinaudoti trumpalaikiais technologijų sektoriaus nuosmukiais, – „Great Hill Capital“ pirmininkas Thomasas Hayesas. Artėjantis technologijų sektoriaus pelno nuosmukis yra „visiems žinoma informacija ir rinka artimiausiais mėnesiais pradės laukti 2024 m. pelno atsigavimo“, pažymėjo T. Hayesas.

Šiame kontekste reikšminga gali pasirodyti dirbtinio intelekto plėtra, kuri jau paskatino „Nvidia Corp.“, „Microsoft Corp.“ ir „Alphabet“ akcijų augimą. Visos trys kompanijos suskubo papildyti savo produktus dirbtinio intelekto funkcijomis ir buvo vienos iš labiausiai prisidėjusių prie šiųmetinio „S&P 500“ prieaugio.

Kinijos parama

Kinijos atsidarymas buvo labai svarbus rinkoms, o didžiausią naudą iš to gavo prabangos prekių ir žaliavų sektoriai. Nors JAV kompanijos yra mažiau priklausomos nuo Kinijos pardavimų nei Europos ir Azijos įmonės, „Coach“ savininkė „Tapestry Inc.“ ir kazino operatorė „Las Vegas Sands“ pranešė, jog Kinijos atsigavimas reikšmingai padidino jų pelną.

Kinijos juaniai

Vis dėlto, nors jau per pirmąjį ketvirtį Kinijos ekonomikos augimas pasiekė vienų metų aukštumas, panašu, kad kreditų ir vartotojų paklausa traukiasi. „Tikėtina, kad didžiausias pagreitis liko praeityje“, – rašė „JPMorgan“ strategas Mislavas Matejka.

Atpirkimo pikas

Kompanijų akcijų atpirkimas nuo seno buvo vienas didžiausių Volstrito ir pačių kompanijų pelno šaltinių. Dabar, didėjant skolinimosi išlaidoms ir mažėjant grynųjų pinigų atsargoms, šis šaltinis senka.

Remiantis „Goldman Sachs Group Inc.“ duomenimis, „S&P 500“ faktinis pirmojo ketvirčio akcijų atpirkimas 21 proc. atsiliko nuo prieš metus buvusio rodiklio. Pasak „Goldman“, ateinančiais ketvirčiais greičiausiai sulauksime mažiau pranešimų apie akcijų atpirkimą: jis prognozuoja, kad šiais metais bus atpirkta 808 mlrd. JAV dolerių vertės akcijų, tuo tarpu 2022 m. ši suma siekė 923 mlrd. JAV dolerių.