Galutinis palūkanų padidinimas buvo dvigubai didesnis, nei prognozavo dauguma ekonomistų; priėmus šį sprendimą, Rusijoje minėtas rodiklis, pakoreguotas atsižvelgiant į infliaciją, tapo vienu didžiausių pasaulyje. 

Anot su šiuo klausimu susipažinusių šaltinių, tai buvo kulminacinis momentas keičiantis oficialiam požiūriui į kainų spiralės riziką, nes artėjantys prezidento rinkimai didina įsipareigojimus dėl išlaidų, kurios jau ir taip smarkiai išaugo dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Po keturių griežtinimo ciklo etapų, kai bazinė palūkanų norma buvo padvigubinta iki 15 proc. ir rugpjūtį buvo priimtas skubus sprendimas, Rusijos centrinis bankas gali baigti metus dar padidindamas palūkanų normą iki vieno procentinio punkto, jei infliacijos rizika nenuslūgs, teigė asmenys, paprašę anonimiškumo, kad galėtų kalbėti apie neviešo pobūdžio svarstymus.

Prezidentui Vladimirui Putinui nauji prioritetai reiškia, kad centrinis bankas gali laisvai didinti palūkanų normas, kurios greičiausiai bus nepalankios įmonėms ir namų ūkiams.

Pasak finansų ministro Antono Siluanovo, tai yra karo biudžeto, skirto „pergalei užtikrinti“, kaina, nors ji ir grasina sukelti ekonomikos nuosmukį. Kitais metais karinėms reikmėms ketinama skirti daugiau lėšų nei bet kuriam kitam atskiram straipsniui.