„Vartotojų kišenėse susikaupė didžiulė paklausa, – teigė Dougas Kingas, „RCMA Capital“ valdomo fondo, kurio turtas siekia 170 milijonų dolerių, o pernai atnešė 19,4 proc. grąžą, vadovas. – Galima pastebėti aiškų rinkos augimą visose kelionių ir vartojimo srityse. Man tai visai patinka.“

Žaliavų kainos nuo kovo mėnesio vis augo ir yra pasiekusios aukščiausią lygį per daugiau nei šešerius metus, o susidomėjimas pastebimas visur – nuo geležies rūdos iki sojų pupelių, vario ir kukurūzų. „Goldman Sachs Group Inc.“, „Bank of America Corp.“ ir „Ospraie Management LLC“ – keletas institucijų, pritariančių žaliavoms kaip pelningai investicijai ir prognozuojančių, kad joms dar yra kur augti.

Dwightas Andersonas, „Ospraie“ įkūrėjas, sausio mėnesį teigė, kad per ateinančius 18–36 mėnesius prognozuoja 100–300 proc. žaliavų grąžą. „Kadangi, skirtingai nuo 2009 m., šiuo metu nenumatomi jokie ilgalaikiai tiekimo projektai, turint maksimalų fiskalinį ir piniginį stimuliavimą bendra situacija šį žaliavų ciklą pavers vienu sėkmingiausiu istorijoje“, – sakė jis interviu „Bloomberg Television“.

Pertemptos tiekimo grandinės taip pat stiprina žaliavų augimą, teigė D. Kingas iš „Merchant Commodity Fund“. Jos šiuo metu yra tikriausiai ilgesnės nei bet kada per pastaruosius 20 metų dėl susidariusių spūsčių, naujų dokumentų, prekybos nesutarimų ir kitų kliūčių, sakė jis. Jų įtaka infliacinė, nes žmonėms tenka laikyti daug daugiau atsargų, o tai didina paklausą ir sustiprins visas žaliavų rinkas kitame cikle, kuris dar tik prasideda, sakė jis. „Tai pokytis, kuris, manyčiau, atneš mums labai įdomius laikus.“

Valiutoms taip pat teks svarbus vaidmuo. „Jei turite tikrai stiprią, optimistišką žaliavų rinką, matysite, kad besivystančių rinkų valiutos auga“, o doleris nuvertėja, pridūrė jis.

Išsemtos atsargos

Kinijoje jau kyla nerimas dėl infliacijos ir norima užsitikrinti pakankamas atsargas, kad ją būtų galima sukontroliuoti, sakė D. Kingas, anksčiau dirbęs „Cargill Inc.“ ir turintis trisdešimties metų prekybos žaliavomis patirtį. Tai, kaip šalis elgiasi sojų pupelių ir kukurūzų rinkose, leidžia suprasti, kad kinai jau išeikvojo didžiąją dalį savo strateginių atsargų, sakė jis.

Didžiausia Azijos ekonomika rekordiškai supirkinėja žaliavas, stengdamasi išmaitinti kiaulių bandas, kurios po mirtino viruso vėl smarkiai išaugo. Ši paklausa ir nenuspėjami orai Pietų Amerikoje pasėlių ateities sandorius iškėlė į daugelio metų aukštumas. „Ar gali būti, kad matysime sojų pupeles už 15, 16 dolerių? Taip, gali, bet tą buvo galima numatyti“, – pažymėjo D. Kingas, turėdamas omenyje sojų pupeles, kurių kaina šiuo metu siekia apie 13,70 dolerių už bušelį. Rinka yra „tikrai perpildyta“.

D. Kingas mato galimybių prekyboje rapsų ir saulėgrąžų aliejais, nes rafinuotų aliejų paklausa yra gana tvirta, be to, pastaruosius kelerius metus visoje Europoje sumažėjo rapsų laukų. „Turime štai tokių įdomesnių, trapesnių balansų“, – sakė jis.

Pastaruosius trejus metus fondas sutelkė dėmesį į energetiką ir pramonę, kadangi žemės ūkio rinkos susidūrė su pertekline pasiūla. „2020 m. pabaigoje, o dabar ir 2021 m., mes vėl matome dideles galimybes žemės ūkio erdvėje, – sakė D. Kingas. – Stebėjome stiprius investuotojų srautus 2020 m. ir toliau matome vis didėjantį susidomėjimą.“