Didžiausias Nyderlandų oro uostas apie savo ketinimus pranešė balandžio mėnesį, kai paskelbė planus nuo 2026 m. uždrausti naktinius skrydžius ir privačius lėktuvus. Tai buvo paskelbta praėjus penkiems mėnesiams po to, kai klimato aktyvistai, protestuodami prieš oro transporto išmetamą anglies dioksidą, šturmavo Šipolio pakilimo ir nusileidimo taką – o ir vietiniai gyventojai ne vienus metus skundėsi dėl lėktuvų keliamo triukšmo. 

„Suprantu, kad mūsų sprendimai gali turėti rimtų pasekmių aviacijos pramonei, tačiau jie yra būtini, – pareiškime pabrėžė laikinasis „Royal Schiphol Group“ generalinis direktorius Ruudas Sondagas. – Mes nejuokaujame.“

Šipolio užmojo likimas kol kas neaiškus. Jo įgyvendinimas priklausys nuo kompromisų, kurie dar nepasiekti, be to, viską dar labiau apsunkins vykstantys teisminiai ginčai. Tačiau kad ir kas nutiktų šiame Nyderlandų oro uoste, Šipolio pavyzdys gali tapti pranašingu kitoms valstybėms, bandančioms rasti kompromisą tarp turtuolių poreikių, klimato politikos ir didėjančio žmonių pasipiktinimo išmetamaisiais teršalais.