Regiono interneto ekonomiką skatina 350 mln. interneto vartotojų, kurie perka internetu lėktuvų bilietus ir prekes, užsisako keliones ir maistą per savo išmaniuosius telefonus Indonezijoje, Malaizijoje, Filipinuose, Singapūre, Tailande ir Vietname. Metinėje tyrimo ataskaitoje nagrinėjamos keturių interneto ekonomikos sektorių – elektroninės prekybos, keleivių pavėžėjimo, internetinės žiniasklaidos ir kelionių – bendros visų prekybos platformų pajamos.

Praėjusių metų ataskaitoje „Google“ ir „Temasek“, valstybinė Singapūro investicinė bendrovė, prognozavo, kad Pietryčių Azijos interneto ekonomikos vertė iki 2025 metų pasieks 200 mlrd. JAV dolerių.

Pagrindinės įžvalgos

Pietryčių Azijos interneto bendrovės 2018 metais pritraukė rekordines kapitalo apimtis iš rizikos kapitalo teikėjų, privačių akcinio kapitalo bendrovių ir organizacijų-investuotojų, – per pirmuosius šešis šių metų mėnesius jos pritraukė 9,1 mlrd. JAV dolerių, kai tuo tarpu per visus 2017 metus šis rodiklis siekė 9,4 mlrd. dolerių. Regiono pavėžėjimo paslaugų rinka per 2018 metus, manoma, išaugs iki maždaug 7,7 mlrd. dolerių, o iki 2025 metų turėtų pasiekti 28 mlrd. dolerių.

„Google“ ir „Temasek“ šiais metais pirmą kartą įtraukė į šią kategoriją maisto pristatymą internetu, atsižvelgdami į šio verslo svarbą. Kelionių internetu užsakymai yra didžiausia ir populiariausia iš keturių interneto ekonomikos sektorių, per 2018 metus jis sudarys apie 30 mlrd. JAV dolerių vertės užsakymų.

Šįmet apie 41 proc. visų kelionių užsakymų Pietryčių Azijoje buvo atlikta internetu, kai tuo tarpu 2015 metais šis rodiklis siekė 34 procentus. Iki 2025 metų 57 proc. kelionių užsakymų bus atlikta internetu, o rinkos vertė, kaip prognozuojama, gali siekti 78 mlrd. JAV dolerių. Prekyba internetu yra sparčiausiai augantis interneto ekonomikos sektorius, 2018 metais greičiausiai pasieksiantis 23 mlrd. JAV dolerių ribą.

Dar šis tas

2018 metai yra „transformacijų metai“ pavėžėjimo paslaugų sektoriui Pietryčių Azijoje, po to, kai JAV pavėžėjimo paslaugų milžinė „Uber Technologies“ pardavė savo verslą Pietryčių Azijoje vietos konkurentei „Grab“, o Indonezijos „Go-Jek“ plečia savo veiklą už šalies ribų. Pavėžėjimo paslaugos populiarios Singapūre, antroje didžiausioje regiono rinkoje pagal vertę, - rinka 2018 metais vertinama 1,8 mlrd. JAV dolerių. Indonezijos interneto ekonomika, didžiausia ir sparčiausiai auganti regione, per 2018 metus turėtų pasiekti 27 mlrd. JAV dolerių, o iki 2025 metų, manoma, išaugs iki 100 mlrd. dolerių.

Vietnamo interneto ekonomika klesti, nes per 2018 metus, lyginant su ankstesniais metais, elektroninė prekyba išaugo beveik dvigubai, o reklamos bei žaidimų internete rinka – per 50 procentų. Kelionių internetu rinka turi „milžiniškos erdvės augimui“, teigiama atskaitoje. Į šių metų ataskaitą įtrauktos kai kurios interneto ekonomikos sritys, kurios ankstesnėse tyrimų ataskaitose nebuvo nagrinėjamos, tokios kaip nuomos paslaugų atostogoms užsakymas internetu arba maisto pristatymas internetu.