Ir vis dėlto Saudo Karalystės poveikis valstybinei naftos gamintojai per aukštą apmokestinimą mažina įmonės pelningumą ir kreditingumą; dėl to pajamos, gaunamos iš barelio, yra mažesnės nei tokių milžinių-naftos bendrovių kaip „Royal Dutch Shell Plc.“. Savo ruožtu, tai kliudo „Aramco“ pasiekti aukštesnio skolinimosi reitingo.

„Aramco“ praėjusiais metais generavo 111,1 mlrd. JAV dolerių grynojo pelno, pirmadienį paskelbė tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody's Investor Service“, po to, kai „Fitch Ratings“ pranešė, kad įmonės 2018 metų pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą siekė 224 mlrd. JAV dolerių – daug daugiau nei analogiški „Apple“ ir Exxon Mobil“ rodikliai. Abi agentūros suteikė Saudo Arabijos įmonei penktą aukščiausią investicinį skolinimosi lygį.

Skolinimosi reitingai, – pirmasis bendrovės „Aramco“ reitingas, – leidžia pažvelgti į bendrovės sąskaitas, kurios nuo aštuntojo dešimtmečio pabaigos, kai bendrovė buvo nacionalizuota, faktiškai nebuvo viešinamos. Ši informacija padės investuotojams įvertinti galimą itin reto finansinių rinkų sandorio – įmonės siūlomo pirminio viešojo platinimo (IPO), iš pradžių planuoto 2018 metais, bet vėliau atidėto iki 2021 metų, – vertę.

Bendrovė ruošiasi platinti skolos vertybinius popierius iš dalies tam, kad sumokėtų už vietos naftos-chemijos grupės „Sabic“ kontrolinį akcijų paketą. Šis planas laikomas B planu siekiant surinkti lėšų Saudo Arabijos ekonominei „darbotvarkei“, po to, kai IPO buvo atidėtas. Faktiškai, kronprincas Mohammedas bin Salmanas naudojasi įmonės nepriekaištingu balansu savo ambicijoms finansuoti.

Sunki našta

Bendrovės jaučiamas poreikis finansuoti socialines bei karines išlaidas, kaip ir prabangią šimtų princų gyvenseną didina naštą jos pinigų srautams. „Aramco“ sumoka 50 proc. savo pelno padengti pajamų mokestį, taip pat gavybos mokestį, kuris sudaro nuo 20 proc. įmonės pajamų. „Aramco“ pranešė apie pinigų srautus iš operacijų už 121 mlrd. dolerių ir 35,1 mlrd. kapitalo išlaidų; be to, pernai ji sumokėjo Saudo Arabijos vyriausybei dividendų už 58,2 mlrd. dolerių, skelbia „Moody‘s“ duomenys. Bendrovės pinigų srautai praėjusių metų pabaigoje siekė 48,8 mlrd. dolerių, palyginti su grupės 27 mlrd. dolerių skola, teigė agentūra, kuri įmonei skyrė A1 reitingą.

„Anot „Fitch“, jos nustatytas A+ reitingas atspindi „stiprius ryšius“ tarp įmonės bei karalystės ir įtaką, kurią valstybė daro bendrovei „Aramco“ reguliuodama gamybos lygį, apmokestinimą bei dividendus.

„Ilgainiui žemų naftos kainų aplinka gali sukelti ilgalaikį fiskalinį deficitą Saudo Arabijai, kuris, savo ruožtu, gali sukelti „Aramco“ fiskalinio režimo linijos pokyčių, – sakė „Sanford C. Bernstein & Co.“ (Honkongas) energijos išteklių analitikas Neilas Beveridge‘as. –Negalima atskirti suverenią vyriausybę nuo „Aramco“ atsižvelgus į labai glaudžius santykius ir indėlį , kuriuo „Aramco“ prisideda prie bendro Saudo Arabijos finansavimo.“
„Aramco“

„Aramco“ pranešė, kad lėšų srautai iš operacijų – rodiklis, kurį atidžiai stebi investuotojai ir kuris panašus į pinigų srautus iš operacijų, – praėjusiais metais siekė 26 JAV dolerius už barelį naftos ekvivalento, rodo „Fitch“ duomenys. Šis rodiklis yra mažesnis už didžiųjų naftos bendrovių, tokių kaip „Shell“ ir „Total SA“ rodiklį, atitinkamai 38 ir 21 dolerį už barelį.

„Lėšos iš operacijų, kurias sudaro operacijų pinigų srautai iki apyvartinio kapitalo pokyčių, yra geriausias matas norint palyginti naftos įmonių pelningumą, nes nustatant EBITDA neatsižvelgiama į sąskaitų apmokestinimą“, – interviu sakė vyresnysis „Fitch“ direktorius iš Londono Dmitrijus Marinčenko.

Remdamasi „Fitch“ pateiktais duomenimis apie įmonės bendrą 2018 metų naftos bei dujų gamybą ir pinigų srautus už barelį, „Bloomberg“ paskaičiavo, kad „Aramco“ bendri lėšų srautai iš operacijų praėjusias metais siekė apie 130 mlrd. dolerių. Nors šis rodiklis daug aukštesnis nei didžiųjų naftos gamintojų, skirtumas nėra toks didelis, kaip EBITDA. Pavyzdžiui, „Shell“ pranešė apie 53 mlrd. dolerių pinigų srautus. „Exxon“ pinigų srautai 2018 metais siekė 36 mlrd. dolerių.

Reitingų agentūros nustatytas A+ „Aramco“ reitingas yra viena pakopa žemesnis nei tiek „Shell“, tiek Total“ „AA-“ lygis. Agentūros „Moody‘s“ nustatytas reitingas šiuo atveju yra žemesnis nei „Exxon“ „Aaa“ lygis.

Naftos milžinė įpareigojo bankus nuo balandžio 1 dienos rengti investuotojams JAV doleriais denominuotų vertybinių popierių emisijos prezentaciją, galimai nuo 3 iki 30 metų grąžinimo trukmės, skelbia vienas šaltinis, artimai susipažinęs su situacija. „Fitch“ teigimu, „Aramco“ planavo sumokėti už 70 proc. „Sabic“ akcijų „dalimis per 2019–2021 m. laikotarpį“.

Bendrovė surengs susitikimus su investuotojais artimiausiomis dienomis tokiuose miestuose kaip Londonas, Niujorkas, Bostonas, Singapūras, Honkongas, Tokijas, Los Andželas ir Čikaga. „Aramco“ pasirinko naujai obligacijų emisijai tokius bankus kaip „JPMorgan Chase & Co.“ ir „ „Morgan Stanley“.

Obligacijų planas, skolinimosi reitingas ir „Aramco“ sąskaitų pirmųjų ištraukų publikavimas – tai tik keletas ambicingų princo Mohammedo siekių; princas kontroliuoja daugelį karalystės valdžios svertų, planuoja surenti IPO, ruošdamas šalį vadinamajam „laikotarpiui pasibaigus naftai“. Vis dėlto jo ambicingas planas užtikrinti 2 trln. dolerių rinkos vertę susidūrė su investuotojų prieštaravimu, paskatinusiu IPO atidėjimą.

Jeigu jam pavyktų pasiekti tikslą, per naują emisiją, pardavus 5 proc. akcijų, būtų pritraukta rekordinė 100 mlrd. dolerių suma, užgoždama rekordinį 25 mlrd. dolerių sumą, kurią 2014 metais fiksavo Kinijos interneto mažmeninkė „Alibaba Group“.

„Saudi Aramco“ priskiriama nemažai „Aaa“ reitingo lygio savybių, – tai minimali skola palyginti su pinigų srautais, didelis gamybos mastas, pirmaujančios pozicijos rinkoje ir prieiga Saudo Arabijoje prie vienų iš didžiausių pasaulyje angliavandenilių atsargų, – sakė agentūros „Moody‘s“ atstovas Rehanas Akbra.s – Tačiau galutinį reitingą varžo Saudo Arabijos vyriausybės A1 reitingas, taip, visų pirma, yra dėl artimų tarpusavio sąsajų tarp monarcho ir bendrovės.