Tačiau koronavirusas ir su juo susijęs karantinas skaudžiai paveikė Šviesų miestą. Iki pandemijos mažiausiai 80 proc. prašmatniausių Paryžiaus viešbučių svečių atvykdavo ne iš Europos, tačiau dabar šie maršrutai uždaryti dėl tarptautinių kelionių apribojimų. Nenuostabu, kad dauguma pačių prabangiausių viešbučių mėnesių mėnesius snūduriuoja žiemos miegu, iš kurio pradės busti tik šio mėnesio gale.

Paryžius gali pasigirti 12 aukštos klasės viešbučių, klasifikuojamų kaip rūmai – tai ypatingas statusas, viršijantis 5 žvaigždutes. Šį titulą kai kuriems viešbučiams suteikia „Atout France“ – agentūra, kuriai pavesta reklamuoti šalį užsienyje kaip turistams patrauklią vietą.

Tarp viešbučių-rūmų rasime tokius vardus kaip „Plaza Athenee“, „Le Bristol“ ir „Hotel de Crillon“. Tik pats mažiausias iš prabangiojo tuzino – „La Reserve“ su 40 kambarių – veikia nuo gegužės 5 d.

Viešbutis Paryžiuje Le Bristol

Pasak generalinio direktoriaus Romaino Meirano, ši trumpai trukusi išskirtinių viešbučių segmento monopolija „La Reserve“ pasiteisino – buvo užimta beveik 80 proc. kambarių. Tačiau kai atsidarys ir visi likusieji, ateis sunkūs laikai, sako jis.

„Ką galime padaryti, tai prisitaikyti prie sudėtingos situacijos“, – teigia R. Meiranas. Tai apima naujas iniciatyvas, tokias kaip restorano maisto pristatymo paslauga ir specialūs vakarienės pasiūlymai, siekiant pritraukti klientus.

Christophe’as Laure’as, „UMIH Prestige“ viešbučių pramonės grupės pirmininkas, skaičiuoja, kad šiemet pajamos susitrauks mažiausiai 40 proc. Turizmas Prancūzijai nepaprastai svarbus ir sudaro 7 proc. jos ekonomikos, jame dirba daugiau kaip 2 milijonai žmonių.

Tikimasi susigrąžinti bent dalį verslo vėliau šiais metais, kai rugsėjo 21 d. prasidės teniso turnyras „French Open“, o dar po savaitės startuos Paryžiaus mados savaitė. Oficialios užsienio valstybių delegacijos, susitinkančios su prezidentu Eliziejaus laukuose – už 3 minučių kelio pėsčiomis – taip pat turėtų įnešti pagyvėjimo, teigia Luca Allegri, valdantis viešbutį „Le Bristol“.

L. Allegri neketina tuščiai rizikuoti, ir jo „Le Bristol“ su balkonuose žydinčiomis pelargonijomis bus griežtai prižiūrimas. Kiekvienas lagaminas, patenkantis į patalpas, praeis pro dezinfekavimo vartus, tarp rezervacijų bus 24 val. tarpas, kad kambariuose būtų galima atlikti giluminį valymą, kiekvieną savaitės dieną viešbutyje budės slaugytoja.

Kai 600 darbuotojų ir, kaip tikimasi, kai kurie svečiai rugsėjo 1 d. sugrįš į „Le Bristol“, verslas greičiausiai „kels daug iššūkių, bus labai sudėtinga“, svarsto L. Allegri, nors viešbutis neketina kelti kainų, kad kompensuotų prarastas lėšas.

Kiti viešbučiai savo perspektyvas vertina dar liūdniau. Netoli Eifelio bokšto įsikūrusiame „Shangri-La“ viešbutyje 100 kambarių ir apartamentų ir toliau stovės uždaryti: atidarymas buvo atidėtas iki spalio 1 d.