Remiantis nekilnojamojo turto agentūros „Hamptons International“ atlikta analize, skirta „Bloomberg News“, pastaraisiais mėnesiais sostinės privačios nuomos rinka nepaprastai išaugo, o kainos, palyginti su darbo užmokesčiu, šoktelėjo iki aukščiausio lygio per pastaruosius septynerius metus. Gegužės mėnesį vidutinė nuomos kaina Londone ir jo apskrityje siekė 2234 svarus sterlingų, arba 13 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu, pranešė „Hamptons International“.

Dėl tokių nenumatytų šuolių ypač nukenčia moterys; vidutinės išlaidos nuomai šiuo metu suryja apie du trečdalius visą darbo dieną dirbančios moters atlyginimo.

Nacionalinės statistikos biuras yra įvertinęs, kad nuoma įperkama, jei ji sudaro ne daugiau kaip 30 proc. namų ūkio pajamų.

„Didėjančios nuomos kainos ir sustojęs darbo užmokesčio augimas lėmė, kad abiejų lyčių atstovų didesnę pajamų dalį suryja nuomos mokestis“, – teigė „Hamptons International“ tyrimų vadovė Aneisha Beveridge.

Šie skaičiai išryškina krizę Londono nuomos rinkoje, kur vyriausybė yra priversta atsižvelgti ir į didėjantį būsto savininkų nerimą. Antradienį hipotekos išlaidos šalyje priartėjo prie aukščiausio lygio per 14 metų, nes vidutinė penkerių metų trukmės būsto paskola su fiksuota palūkanų norma pakilo iki 6,01 proc.

Nuomos kainos didėja dar ir dėl to, kad statybų bendrovės gerokai sulėtino naujų būstų statybos tempus, nes mano, jog dėl išaugusių skolinimosi išlaidų paklausa bus silpnesnė. Taigi kyla pavojus, kad gali paaštrėti dabartinė problema: paklausa vis labiau viršys pasiūlą.

Negana to, nuomos kainos jau 21 mėnesį iš eilės didėja sparčiau nei darbo užmokestis, praneša nekilnojamojo turto portalas „Zoopla“ – ir jos vis dar kyla. „Nuomos infliacija sulėtės tik tuo atveju, jei apčiuopiamai išaugs pasiūla arba susilpnės paklausa“, – ataskaitoje teigė Richardas Donnellas, „Zoopla“ tyrimų direktorius.

„Pastarasis variantas atrodo mažai tikėtinas, turint omenyje išaugusias hipotekos palūkanų normas, atbaidančias pirmakarčius pirkėjus, stiprią darbo rinką, didelę imigraciją ir artėjantį aktyviausią nuomos paklausos laikotarpį, kurį stebėsime nuo liepos iki rugsėjo mėnesio.“

Tai kelia problemą šalies moterims, kurios paprastai gauna mažesnes pajamas ne tik dėl savo atliekamo darbo pobūdžio, bet ir dėl užmokesčio skirtumo tarp lyčių. Nuomos kainos visoje Didžiojoje Britanijoje suryja beveik pusę moters atlyginimo, kai vyro – vidutiniškai 40 proc. Sostinėje šis skirtumas dar didesnis.

Nuomos pasiūlai taip pat gresia pavojus, nes investuotojus, kurie perka butus nuomoti, spaudžia augančios palūkanų normos, o dėl mokesčių pakeitimų šis sektorius jiems tampa vis mažiau patrauklus.

Moterys privačioje nuomos rinkoje nuo seno moka daugiau, nei laikoma įperkama. Per pastarąjį dešimtmetį šalyje nebuvo nė vieno regiono, kuriame nuomos kaina būtų mažesnė nei 30 proc. moterų pajamų, išskyrus Škotiją ir Anglijos šiaurės rytus.

Būsto rinkos sunkumai tiek Anglijos banką, tiek vyriausybę dar labiau spaudžia suvaldyti Jungtinėje Karalystėje įsisiautėjusią infliaciją.