Kinijos akcijos ir toliau dominuoja prekybininkų stebėjimo sąrašuose, nes šalis yra didžiausia pasaulyje elektros vartotoja ir didžiausia prekių eksportuotoja. Gamyklos, „kepančios“ viską – nuo žaislų iki būtiniausių „Apple Inc.“ ir „Tesla Inc.“ produktų komponentų – jau pajuto krizės poveikį.

Regiono anglies ir gamtinių dujų gamintojai kurį laiką turės naudos iš aukštesnių kainų, o jų žaliosios energijos konkurentai greičiausiai laimės ilgesniame laikotarpyje. Didžiausiais pralaimėtojais gali tapti daug energijos suvartojantys sektoriai, gaminantys metalus ir chemikalus.

Kylanti angliavandenilių paklausa tuo metu, kai ekonomikos atsigauna po pandemijos, kartu su mažesniu tiekimu visame pasaulyje sukėlė visuotinį stygių. Vis agresyvesnis Kinijos siekis sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį sustiprina tiesioginį poveikį verslui.

Daugiau nei pusė žemyninės Kinijos provincijų riboja elektros energijos vartojimą, versdamos užsidaryti gamyklas, o tai atsiliepia pasaulinėms tiekimo grandinėms.

Dujinė viryklė

Štai keletas akcijų ir sektorių, kuriuos verta stebėti:

Dujos

Kompanijos, gaminančios ir eksportuojančios dujas visam regionui, iš kylančių kainų, suprantama, pasipelnys, o importuojančios, vartojančios ir platinančios – pralaimės.

Tikėtini nugalėtojai – Australijos „Woodside Petroleum“, Malaizijos „Petronas Gas Bhd.“, Japonijos „Inpex Corp.“, Indijos „Oil and Natural Gas Corp.“ ir „Reliance Industries Ltd.“. Kita vertus, dujų platintojai, tokie kaip „China Gas Holdings Ltd.“, „Hong Kong and China Gas Co.“ ir „Kunlun Energy Co“ gali patirti spaudimą.

Indijos dujų importuotojai, tokie kaip „Petronet LNG Ltd.“ ir miesto dujų platintojai, naudojantys gamtines dujas kaip žaliavą, pavyzdžiui, „Indraprastha Gas Ltd.“, gali matyti išlaidų augimą.

„Rizika ta, kad atėjus žiemai stebėsime [dujų platintojų] maržų mažėjimą“, – interviu „Bloomberg Television“ sakė Neilas Beveridge’as, „Sanford C. Bernstein“ vyresnysis energetikos analitikas. Jis pridūrė, kad dujų platintojai gali nesugebėti suvaldyti kylančių kainų, nes jas reguliuoja Kinija.

Anglis ir energija

Angliakasiai gali užsidirbti daugiau dėl pakilusių savo tiekiamos žaliavos kainų. Stebėti siūloma šias akcijas: Indonezijos „Adaro Energy Tbk“, Australijos „Whitehaven Coal Ltd.“ ir „Coal India Ltd.“ Kinijos bendrovės būtų „China Shenhua Energy Co.“, „China Coal Energy Co.“ ir „Shanxi Coking Coal Energy Group Co.“.

Anglimi kūrenamų energijos generatorių, tokių kaip Kinijos „Huadian Power International Corp.“, „Huaneng Power International Inc.“ ir „Datang International Power Generation Co.“, akcijos pirmadienį patyrė rimtų nuostolių, kurie antradienį buvo tik iš dalies kompensuoti.

Nepriklausomi anglimi kūrenamos energijos gamintojai Kinijoje, tikėtina, trečiąjį ketvirtį praneš apie grynuosius nuostolius dėl išaugusių išlaidų, rugsėjo 26 d. pranešė „Citigroup Inc.“ analitikai Pierre Lau ir Lesley Li. Jie pridūrė, kad kompanijos nesugebės perkelti viso kylančių anglies kainų poveikio vartotojams.

Elektros energijos gamintojų ir vartotojų akcijos trečiadienį nusmuko, nors informuoti žmonės sako, kad Kinijos vyriausybė svarsto galimybę padidinti elektros kainas pramoniniams vartotojams. „CSI 300 Utilities“ indeksas nukrito net 2,8 proc. – labiausiai nuo liepos 16 d.

Elektra

Elektra

Kylančios elektros kainos gali pakenkti intensyvių energijos vartotojų akcijoms. Verta atkreipti dėmesį į „Aluminium Corporation of China Ltd.“, „Baoshan Iron & Steel Co.“, „Angang Steel Co.“, „China National Chemical Engineering Co.“ ir „Zhejiang Longsheng Group Co.“.

Pasak analitikų, Kinijoje dėl elektros ribojimo sumažėjus gamybai, tai atsiliepia ir laivybos paklausai bei daro įtaką tokių įmonių kaip „Cosco Shipping Holdings Co.“ akcijoms.

„Šis šokas taip pat paveiks kai kurias ciklines prekes, tokias kaip metalai ir anglis, nes didžiausio pelno laikotarpis jau baigiasi“, – sakė Shi Junbo, „Hangzhou Xiyan Asset Management Co.“ fondų valdytojas.

Pasaulinė tiekimo grandinė

Dalis „iPhone“ tiekėjų ir automobilių gamintojų sustabdė gamybą kai kuriuose Kinijos fabrikuose, paklusdami griežtesnei Pekino energijos vartojimo politikai.

„Apple“ tiekėjas „ASE Technology Holding Co.“ pranešė, kad jo gamykloje Kunšano mieste nuo rugsėjo 27 iki rugsėjo 30 d. dėl elektros energijos apribojimų bus sustabdyta visa gamyba. Kitos įmonės, kurias vertėtų stebėti dėl panašios rizikos, būtų „Tesla“ tiekėjai, tokie kaip „Eve Energy Co.“ ir „Ningbo Joyson Electronic Corp.“. Kalbant apie Kinijos automobilių gamintojus, prekybininkai stebi „BYD Co.“, „Geely Automobile Holdings Ltd.“, „Li Auto Inc.“, „SAIC Motor Corp.“ ir „XPeng Inc.“.

„Jei elektros energijos normavimas užsitęs, greičiausiai padidės medžiagų kaina, o tai kels spaudimą dalių gamintojams“, – rugsėjo 27 d. pranešime teigė „Bank of America Corp.“ analitikai, įskaitant Ming Hsun Lee.

Žalioji energija

Kompanijos, generuojančios energiją iš atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip vėjas ir vanduo, išvengė problemų, su kuriomis susidūrė anglimi kūrenamos jėgainės. „China Longyuan Power Group Corp.“ akcijos antradienį pasiekė rekordą, per penkias sesijas pašokusios 21 proc. Kitos dėmesio vertos akcijos yra „Huaneng Lancang River Hydropower Inc.“, „Fujian Mindong Electric Power Ltd.“ ir „Cecep Wind-Power Corp.“.

Vyriausybės remiamas „Economic Daily“ antradienį pirmajame puslapyje rašė apie tai, kad geriausias būdas išspręsti energijos stygiaus problemą – pereiti prie mažesnio energijos vartojimo.
„Ilgainiui šie įvykiai atneš didesnę paramą vėjo ir saulės energijai, o taupymas pagreitins švarios energijos prijungimą prie tinklo“, – sakė Shi Junbo iš „Hangzhou Xiyan Asset“.